c S
Dnevne novosti

Island podnosi zahtjev za članstvom u EU

17.07.2009 08:02 ZAGREB/REYKJAVIK, 16. srpnja 2009.(Hina), Islandski parlament prihvatio je u četvrtak, nakon višednevne burne rasprave, vladin prijedlog da zemlja podnese zahtjev za članstvom u Europskoj uniji.
To je prvi službeni islandski korak prema članstvu u EU, gotovo nezamislivu prije financijskog sloma koji je ta zemlja doživjela pokraj 2008. Podnošenje zahtjeva za kandidaturu u EU poduprla su 33 islandska zastupnika, 28 ih je glasovalo protiv, a dva su bila suzdržana.

Glasovalo se nakon višednevne burne rasprave o tom pitanju. Vladi su trebala 32 glasa za prihvaćanje prijedloga. Protiv kandidature izjasnio se i ministar poljoprivrede i ribarstva Jon Bjarnason, u čijem bi resoru moglo biti najviše zapreka tijekom pristupnih pregovora, iako je njegova vlada članstvo u EU označila svojim prioritetom.

Snažnu proeuropsku kampanju vodila je premijerka Johanna Sigurdardottir. Njezina socijaldemokratska stranka pobijedila je na izborima u travnju koje je dugodišnja vladajuća koalicija predvođena Strankom neovisnosti bila prisiljena raspisati pritisnuta uličnim prosvjedima zbog financijskog sloma izazvana svjetskom krizom. Otada su se Islanđani zagrijali za pristup EU, ali oni i dalje strahuju od gubitka suverenosti i nadzora nad ribarstvom, piše agencija AFP.

Do početka 90-ih islandsko gospodarstvo temeljilo se na ribarstvu i marikulturi i činilo većinu njegova izvoza. Iako danas Island izvozi aluminij, elektroničku ribarsku i riboprerađivačku opremu te faramceutske proizvode, zbog važnosti ribarstva primjena europskih kvota za ribarstvo glavna je zapreka ulasku Islanda u EU. Inače je Island uvelike svoje zakonodavstvo već prilagodio europskomu.

Island je prva zemlja koja je bankrotirala pod udarom svjetske krize. Kreditni slom nastupio je pod teretom milijarda dolara duga nagomilana agresivnim prekomorskim ulaganjima u financijske usluge. Nakon financijskog sloma Međunarodni monetarni fond odobrio je Islandu pomoć od 10 milijarda dolara za izlazak iz krize.

Jedan od razloga rasta proeuropskog raspoloženja na Islandu bila je i pravodobna i energična reakcija EU-a i njezinih članica na gospodarsku krizu koja je zemlje spasila od sudbine slične islandskoj. Po najnovijim anketama 62,1 posto od 330 tisuća Islanđana zagovara pristup Uniji. Predsjednik parlamentarnog odbora za europska pitanja Arni Thor Sigurdsson izjavio je da bi pristupni pregovori mogli početi u veljači sljedeće godine, referendum bi mogao biti održan u početku 2012., a kao godina ulaska u Uniju navodi se 2013.