c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor sutra glasuje o drugom ovogodišnjem rebalansu

17.07.2009 08:04 ZAGREB, 16. srpnja 2009.(Hina), Hrvatski sabor sutra će na izvanrednoj sjednici glasovati o Vladinom prijedlogu rebalansa državnog proračuna, drugom u ovoj godini, te o zakonskim prijedlozima kojima se žele postići proračunske uštede.
Predloženim rebalansom predviđa se preraspodjela rashoda u iznosu 2,2 milijarde kuna te dodatne uštede od 780 milijuna kuna, pa je tako rebalans težak oko 3 milijarde kuna. Rebalansom, koji je rađen uz projekciju pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto, predviđeno je smanjenje proračunskih prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kuna.

Iako su se svi saborski klubovi i zastupnici prvotno dogovorili kako neće podnositi amandmane na rebalans, kako bi se on izglasao do 15. srpnja i ustavnog roka za redovito zasjedanje, Klub HDSSB-a je promijenio mišljenje i podnio dva amandmana. Njima traže da se od 800 milijuna kuna koliko se namjerava dodijeliti brodogradnju 400 milijuna kuna izdvoji za seljake - po 200 milijuna kuna za ratare i seljake.

Zastupnici bi sutra trebali izglasati i nekoliko zakona koje je Vlada uputila uz rebalans. Izmjene zakona o udžbenicima te o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama predviđaju odustajanje od besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i ostavlja mogućnost da Vlada, sukladno raspoloživim sredstvima, intervenira za socijalno ugrožene skupine.

U Vladi, naime, ističu da u ovom trenutku u proračunu nema dovoljno sredstava za isplatu 350 milijuna kuna za besplatne udžbenike i 190 milijuna kuna za prijevoz.

Posebnim Zakonom o smanjenju mirovina Vlada predlaže da se bivšim državnim dužnosnicima - zastupnicima, članovima vlade, ustavnim sucima i glavnom državnom revizoru - mirovine od kolovoza smanje za 10 posto. Takve mirovine prima 479 bivših dužnosnika, a prosječna mirovina im je u lipnju iznosila 10.453 kuna. Izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika pooštravaju se, pak, uvjeti za saborsku mirovinu - umjesto dvije godine, uvjet će biti najmanje četiri godine zastupničke dužnosti, odnosno cijeli mandat. U te se godine neće uračunavati mirovanje zastupničkog mandata.

Povećava se duljina ukupnog staža potrebnog za stjecanje zastupničke mirovine (s 20 na 25 godina) i starosna granica (za muškarce s 55 na 60 godina, a za žene s 50 na 55 godina).

Sabor bi sutra trebao glasovati i o ostalim raspravljenim točkama, ali nije poznato hoće li među njima biti i Vladin zakon o medicinskoj oplodnji, čije su nedavno izglasavanje onemogućile oporbene stranke i HSLS, budući da nakon njihovog napuštanja sabornice nije bilo kvoruma.