c S
Dnevne novosti

Vlada preporuča 10 posto manje plaće u tvrtkama u većinskom vlasništvu države

17.07.2009 08:05 ZAGREB, 16. srpnja 2009.(Hina), Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se preporuča nadzornim odborima i upravama trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu da započnu pregovore sa sindikatima i radničkim vijećima oko izmjena kolektivnih ugovora u skladu s trenutnom gospodarskom situacijom, odnosno konkretno o smanjenju plaća zaposlenih za 10 posto.
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da Vlada tom preporukom i dalje želi, i u segmentima koje ne može sama regulirati, poticati na odgovorno ponašanje i štednju na svim razinama u trenutku kada se zemlja suočava s ozbiljnom gospodarskom krizom. Ova se preporuka odnosi na sva trgovačka društva u kojima je država većinski vlasnik, odnosno u kojima većinski udio imaju neke od državnih institucija, poput fonda za privatizaciju, zavoda za mirovinsko osiguranje, zavoda za zapošljavanje i dr.

Vlada ovime, naglasila je Kosor, daje jasnu poruku da svatko mora dati svoj doprinos naporima koji se poduzimaju da Hrvatska izađe iz krize i "na nogama dočeka proračunsku 2010. godinu". Dodala je i da je Ministarstvo uprave dobilo zadatak da izradi poseban propis o plaćama u općinama, gradovima i županijama. Pritom je istaknula da u godini u kojoj svi snižavaju plaće neki gradovi poručuju da ih ni pod kojim uvjetima neće dirati i time poručuju Vladi "da nema srca, ne zna što radi i da je okrutna, a oni su dobri".

Osim o smanjenju plaća, prema mišljenju ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu trebalo bi se razgovarati i o nekim drugih dijelovima kolektivnih ugovora, poput nekih prava za koja javnost, a niti on kao ministar ne znaju.

Prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, predloženo smanjenje plaća je primjereno uzme li se u obzir da većina tih tvrtki u prvoj polovici ove godine bilježi pad prometa i dobiti te sve veće probleme s nelikvidnošću. Ministar financija Ivan Šuker dodao je i da su uz to neke od tih tvrtki i generatori nelikvidnosti te je istaknuo da te tvrtke moraju naći unutarnje rezerve i modele da izađu iz krize.

Većina tih tvrtki dobiva dotacije iz državnom proračuna, neke imaju i monopolistički položaj na tržištu, a većina posluje u segmentima u kojima ne bi trebali poslovati s gubicima, istaknuo je Šuker.