c S
Dnevne novosti

Vlada potvrdila dokument za korištenje sredstava iz programa IPA

17.07.2009 08:07 ZAGREB, 16. srpnja 2009.(Hina), U cilju omogućavanja korištenja sredstava pretpristupne pomoći Europske unije iz 5. komponente programa IPA usmjerene na ruralni razvoj, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Višegodišnjeg sporazuma o financiranju od 2007. do 2010. između Komisije Europskih zajednica, u ime EU, i hrvatske Vlade.
Prema riječima ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića, ukupna vrijednost 5. komponente IPA-e je gotovo milijardu kuna, od čega 750 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU, a ostatak će se osigurati iz hrvatskog državnog proračuna.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Stožera za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih brodara i hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, koji će činiti devet članova, predstavnika ministarstava mora, unutarnjih i vanjskih poslova te pravosuđa, kao i Sindikata pomoraca, Hrvatskog registra brodova te udruge Mare Nostrum.

Osnivanje stožera, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, nužno je zbog pomoći pomorcima i njihovim obiteljima uslijed sve učestalijih piratskih napada na brodove, na kojima su sve češće i hrvatski pomorci. Pritom je naveo da je samo u prošloj godini u svijetu bilo ukupno gotovo 330 piratskih napada, sa šest poginulih i više od 700 otetih pomoraca.

U postupku prilagodbe hrvatskog europskom zakonodavstvu pak na današnjoj je sjednici donesena odluka kojom se za osobe ovlaštene za pokretanje postupka u svrhu kolektivne zaštite trgovaca od nedopuštenog oglašavanja određuju HGK, HOK, HUB i HUO. Prihvaćena su i tri dokumenta iz područja međunarodnih odnosa - prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora s BiH o plovidbi plovnim putovima unutarnjih voda i njihovom obilježavanju i održavanju te prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora s Estonijom o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, kao i ugovor sa strankama NATO-a o sigurnosti podataka.

Prihvaćeno je i izvješće o provođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjima te izvješće o provedbi Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2007. i 2008., kao i Akcijski plan za ovu i iduću godinu. Vlada je odlučila i sa 4 milijuna kuna financirati programe vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, posebice u jedinicama lokalne uprave i samouprave koje nemaju vlastitih sredstava za provedbu tih programa.