c S
Dnevne novosti

Njemački regulator kaznio BMW, Volkswagen i Daimler zbog kartelskog udruživanja

22.11.2019 07:00 BERLIN, 21. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Njemački regulator u četvrtak je odredio kaznu od ukupno 100 milijuna eura vodećim proizvođačima automobila BMW-u, Daimleru i Volkswagenu zbog udruživanja u kartel za potrebe nabave proizvoda od čelika.
U razdoblju od 2004. do 2013. ti su se proizvođači automobila redovno sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu nabave kako bi dogovorili jedinstveni iznos nadoplate na nabavnu cijenu čelika, objavio je ured za suzbijanje kartelskih aktivnosti. Dodaju i da su tvrtke plaćale nezakonite cijene, proizišle iz kartelskih aktivnosti, barem do 2016. godine. Kompanije su prihvatile kazne.

Iz BMW-a su priopćili da će platiti kaznu u iznosu 28 milijuna eura. Daimler će prema riječima glasnognovornice morati platiti 23,5 milijuna eura. Preostalih gotovo 49 milijuna eura otpada na Volkswagen, najvećeg njemačkog proizvođača, iz kojeg nisu željeli komentirati visinu kazne, ali su izrazili zadovoljstvo zbog završetke istrage i otklonjene pravne nesigurnosti.

Iz ureda za suzbijanje kartela napominju da nabavna cijena proizvoda od čelika na koje je kartel utjecao a koriste se pri izradi radilica, zupčanika i šipki upravljačkog sustava, čine jedan posto konačne vrijednosti automobila.