c S
Dnevne novosti

Kosor: dogovor o rebalansu moguć do kraja mjeseca

17.07.2009 08:15 ZAGREB, 16. srpnja 2009.(Hina), Predsjednica vlade Jadranka Kosor večeras je najavila da će koalicijski partneri sutra ponovno održati sastanak o rebalansu proračuna na kojem bi se trebao dogovoriti okvir daljnjeg rada, ocjenivši da koalicija ide dobrim smjerom i da bi novi rebalans mogao biti dogovoren do kraja mjeseca.
"Sutra ćemo se dogovoriti oko okvira, a onda ide razgovor sa socijalnim partnerima i drugima, ali dok se mi u koaliciji ne dogovorimo ne bi bilo dobro iznositi neke podatke", rekla je premijerka novinarima nakon sastanka i telefonske sjednice vlade koja je potom uslijedila. Sutrašnji sastanak koalicijskih partnera trebao bi početi u 15 sati.

Kosor drži da koalicijski razgovori idu "dobrim smjerom" te da bi rebalans, drugi u njenom mandatu, "mogli dogovoriti do kraja mjeseca". Izjavila je kako je na današnjem sastanku izneseno puno dobrih ideja koje treba razjasniti i napraviti dodatne projekcije za svaku od predloženih mjera.

Govoreći o odlukama s današnje vladine sjednice (preporuka smanjenja plaća u tvrtkama koje su u većinskom vlasništvu države za 10 posto, kreće se s izradom posebnog propisa o plaćama u općinama, gradovima i županijama), Kosor je istaknula da je temeljno načelo u oba slučaja "da se ide sa svim onim što Vlada može učiniti sama". "Znate da smo dugo govorili da ne možemo ograničiti plaće na lokalnoj razini. No, budući da smo došli do granice na kojoj vidimo da moramo učiniti - učinit ćemo.

Naravno, u konzultaciji s općinama, gradovima i županijama. I vjerujem da će većina prihvatiti", rekla je Kosor. Upitana hoće li se ići na novi teritorijalni ustroj zemlje, rekla je kako je to "tema za razmišljanje", ali i upozorila da je to posao koji treba vremena. "Ne možemo mi sada odrezati i reći od 31. srpnja imamo 100 općina u Hrvatskoj. To mislim da nitko ne vjeruje da je moguće", rekla je.

Kosor je na sastanku predložila formiranje skupine stručnjaka koja će početi rad na mogućem prijedlogu, kako je rekla, bez prejudiciranja, "da se vidi kamo bi to dovelo". "Kao što sam rekla, sve je otvoreno, na stolu, ništa nije nedodirljivo ako nam može pomoći", ponovila je.

Na pitanje hoće li se dirati u mirovine odgovorila je da će se zalagati za načela da se apsolutno zaštiti one koji imaju male mirovine i da su, ako se ide dalje, "svi na redu". Ponovila je pritom kako još nikakav dogovor o tome nije postignut. "Danas se o tome nije razgovaralo, a sutra bi se trebalo dogovoriti što je taj okvir, s čim će se krenuti", rekla je. "A sad je o tome prerano govoriti, jer se još nismo dogovorili u što ćemo zarezati", dodala je.

Čelnik HSS-a Josip Friščić novinarima je nakon koalicijskog sastanka potvrdio da se on zalaže za izmjene PDV-a, o čemu se, kaže, razgovaralo, ali odluka o tome nije donesena. Upitan ima li potporu HDZ-a po tom pitanju, odgovorio je kako neki smatraju da bi veći PDV izazvao inflaciju, dok drugi tako ne misle. "A ja mislim da za određena dobra to ne bi trebalo izazvati inflaciju", rekao je.