c S
Dnevne novosti

Sabor: izglasan Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

17.07.2009 11:57 ZAGREB, 17. srpnja 2009.Hina, Hrvatski sabor izglasao je danas Zakon o medicinskoj oplodnji, u tekst kojega je ušao amandman Vlade po kojemu će se medicinski potpomognutoj oplodnji podvrgnuti i izvanbračni parovi.
Za Zakon je glasovalo 70 zastupnika, šest ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan - Zakon je po tome izglasan uz kvorum od 77 zastupnika, točno koliki i jest kvorum u ovom sazivu parlamenta.

Za razliku od početka ovoga tjedna, oporbene stranke te vladajući HSLS i SDSS svojim napuštanjem sabornice ovaj put nisu uspjeli odgoditi glasovanje.

Iako su oporbeni SDP i HNS, ali i vladajući HSLS i HSU, ranije amandmanom tražili da se ukine odredba po kojoj se medicinskoj oplodnji mogu podvrgnuti isključivo bračni partneri, Vlada je sinoć svojim amandmanom to pravo ipak dopustila i izvanbračnim partnerima. Ipak, Vlada i saborska većina nisu prihvatili amandmane kojima je oporba tražila ukidanje odredbe po kojoj bi osoba začeta umjetnom oplodnjom imala pravo nakon 18. godine doznati tko mu je biološki roditelj.

Odbijeni su amandmani kojima je oporba tražila ukidanje odredbe o zabrani zamrzavanja i uopće pohranjivanja zametaka. U Zakonu tako ostaje da se dopušta samo zamrzavanje jajnih stanica.

Nakon što su početkom tjedna napuštanjem sabornice odgodili glasovanje o Zakonu, SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici danas su glasovanje dočekali odjeveni u majice s natpisom "Srce kaže dijete, Vlada kaže ne", te su u tijeku rasprave ponovno napustili sabornicu, a slijedili su ih i IDS-ovci i HDSSB-ovci, ali i HSLS-ovci.

SDP i HNS ne smatraju da je Vladinim amandmanom doživio sva potrebna poboljšanja, napominjući da Zakon i dalje ne predviđa oplodnju svih izvađenih jajnih stanica, i dalje nije dopušteno zamrzavanje zametaka, ostavljena je mogućnost prigovora savjesti, nije predviđena mogućnost oplodnje za oba neplodna para, država obvezuje na traženje drugoga mišljenja.

Igor Dragovan (SDP) vladajuću je većinu optužio da ne želi dopustiti da se pomogne ljudima koji traže pomoć jer ne mogu imati djecu. "Žalosno je da Vlada koja bi trebala slušati ljude koji imaju problem, struku koja zna, može i hoće pomoći tim ljudima, slušati društvenu zajednicu, to ne radi", poručio je. "Ovaj zakon apsolutni je primjer da Vlada ne želi čuti vapaj ljudi kojima je pomoć potrebna. Ovaj zakon vraća Hrvatsku u srednji vijek, diskriminirajući je i ne odgovara vremenu u kojemu živimo", dodao je Dragovan.

U trenutku kada su SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici napuštali sabornicu, Ivan Čehok (HSLS/HSU) prozvao ih je za politikantstvo, ističući kako je HSLS u vrijeme Račanove vlade predlagao zakon, ali da SDP te 2002. nije imao hrabrosti donijeti ga. Predložio da se glasovanje odgodi te o zakonu provede još jedno usuglašavanje unutar vladajuće koalicije, a isto je zatražio i SDSS, najavljujući da će se, priđe li se glasovanju, pridružiti oporbi izvan sabornice.

Takav je prijedlog odbacio ministar zdravstva Darko Milinović, ustrajan da se danas glasuje o zakonu, te odbacivši prigovore da zakon Hrvatsku vraća u srednji vijek. "Nikada se neću pomiriti s činjenicom da zakon vraća Hrvatsku u srednji vijek, već sprječava malverzacije jajnim stanicama. Pa za sto zametaka u Hrvatskoj ne znamo gdje je", poručio je.

Milinović je istaknuo da je prije pet godina zabranu zamrzavanja zametaka imala samo Italija, a da su joj se danas pridružile i Irska, Poljska, Njemačka i Švicarska. "Danas je to po SDP-u srednji vijek", rekao je ministar, odbacivši i prigovore da Vladin amandman kojim se i izvanbračnim parovima dopušta medicinska oplodnja znači njegov poraz, budući da se donedavno žustro zalagao da se to omogući samo bračnim parovima. "Ne smatram da je to moj poraz ili bilo čija pobjeda, nego poboljšanje zakona", rekao je ministar.

Za glasovanje je bio i Klub HDZ-a, u čije je ime Andrija Hebrang istaknuo da su sva pitanja oko zakona sinoć usuglašena među koalicijskim partnerima. Također je odbacio prozivke da je riječ o nazadnom zakonu, rekavši kako je jedan od razloga zašto Sabor zakon mora izglasati danas to što Hrvatska u suprotnom neće ispuniti obveze iz pregovaračkog poglavlja.

Zakon, među ostalim, predviđa sustav kontrole nad manipulacijom spolnim stanicama, kroz sustav akreditacije ustanova koje će se moći baviti medicinski potpomognutom oplodnjom, a predviđen je i nacionalni registar darivatelja spolnih stanica.

Država bi plaćala šest postupaka medicinski potpomognute oplodnje, ne postoji dobno ograničenje za žene do kada mogu biti majke, zabranjuje se prodavanje i reklamiranje donacija spolnih stanica.