c S
Dnevne novosti

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula postupak protiv HT-a

20.07.2009 08:02 ZAGREB, 19. srpnja 2009.(Hina), Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak za utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Hrvatskog telekoma, te postupak ocjene Ugovora o strateško - poslovnom partnerstvu Međimurske županije, Ljekarne Čakovec i Medike, priopćeno je danas iz Agencije.
Agencija je po zahtjevu poduzetnika Amis Telekom d.o.o. pokrenula postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv poduzetnika HT d.d. i s njime povezanog poduzetnika Iskon Internet d.d. U postupku će se utvrditi zlorabe li HT d.d. i s njime povezani poduzetnik Iskon Internet d.d. svoj vladajući položaj na tržištu iznajmljenih telekomunikacijskih vodova na način da politikom cijena drugim operatorima otežaju uvjete na tržištu s ciljem istiskivanja s tržišta.

I po zahtjevu poduzetnika B.net d.o.o. Agencija je pokrenula postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv poduzetnika HT d.d. U postupku će se utvrditi zlorabi li HT d.d. svoj vladajući položaj na tržištu iznajmljenih telekomunikacijskih vodova i tržištu distribucije televizijskih programa krajnjim korisnicima, na način da politikom cijena istiskuje druge konkurente s tržišta odnosno sprječava pristup tržištu novim konkurentima.

Agencija je pokrenula i postupak ocjene Ugovora o strateško - poslovnom partnerstvu sklopljenog 16. prosinca 2008. između Međimurske županije, Ljekarne Čakovec i poduzetnika Medika d.d., Zagreb. Riječ je o vertikalnom sporazumu sklopljenom između poduzetnika Medika d.d., Zagreb, kao dobavljača farmaceutskih proizvoda i Ljekarne Čakovec kao kupca tih proizvoda, čiji je pak osnivač Međimurska županija.

Ugovor je sklopljen na rok od pet godina, te sadrži elemente ugovora o isključivoj kupnji. Agencija će u postupku ocijeniti je li spomenuti ugovor u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i Uredbe o skupnom izuzeću sporazuma između poduzetnika koji ne djeluju na istoj razini proizvodnje, odnosno distribucije.

S obzirom na tržišni udjel Medike na mjerodavnom tržištu koji iznosi oko 30 posto, u postupku će se utvrditi pridonosi li taj ugovor unaprjeđenju distribucije robe i/ili usluga, promicanju tehnološkog razvoja i pruža li potrošačima razmjernu korist, ili se njime nameću ograničenja te se isključuje znatni dio konkurencije s tržišta.