c S
Dnevne novosti

Ministri Srbije, Rumunjske i Mađarske o europskoj integraciji Balkana

20.07.2009 08:04 ZAGREB, 18. srpnja 2009.(Hina), Šefovi diplomacija Srbije, Rumunjske i Mađarske razgovarali su u subotu u rumunjskom Temišvaru o europskoj integraciji balkanskih država, prekograničnim projektima, plinovodu Nabucco i europskoj strategiji za Dunav, javila je mađarska agencija MTI.
Srbiju je na sastanku predstavljao Vuk Jeremić, Rumunjsku Cristian Diaconescu a Mađarsku Peter Balasz. Rumunjski i mađarski ministar dali su potporu prijedlogu Europske komisije da se ukinu vize za ulazak građana Srbije u EU, javila je agencija France presse.

"Pozdravili smo napredak koji je ostvarila Srbija posljednjih mjeseci i smatramo da Europska unija mora odgovoriti pozitivno na prijedlog koji se tiče slobodnog kretanja srbijanskih građana u europskom prostoru", rekao je Diaconescu na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Europska komisija predložila je u srijedu da se ukinu vize za EU od 2010. za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore. Ministar vanjskih poslova Mađarske istaknuo je da se uvjeti popravljaju budući da mađarski i rumunjski državljani već mogu prijeći granicu bez putovnice i dodao da se državljani Srbije mogu realno nadati da im vize neće biti potrebne za ulazak u EU od sljedeće godine.

Suradnja susjednih regija triju država šalje važnu poruku Europi i vrlo je važna za pet milijuna ljudi koji u tim područjima žive, rekao je mađarski šef diplomacije, istaknuvši važnost regionalne suradnje unutar EU koja bi mogla postati model za razdoblje nakon prijema Srbije u EU.

Ministri su razgovarali u okviru trilateralnog sastanka koji se četvrti put održava u tom sastavu. Prvi sastanak predstavnika triju država održan je 30. svibnja 2003. u Beogradu.