c S
Dnevne novosti

Ministarstvo rada: Usuglašen Dodatak TKU-u za javne službe

04.12.2019 07:25 ZAGREB, 3. prosinca 2019. (Hina) - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u utorak je usuglašen tekst Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, kojim su utvrđena njihova povoljnija prava u idućoj godini, priopćeno je iz Ministarstva.
Dodatkom se osnovica za obračun plaće povećava u idućoj godini tri puta po 2 posto, i to 1. siječnja (plaća u veljači), 1. lipnja (plaća u srpnju) i 1. listopada (plaća u studenome). To čini ukupno povećanje osnovice na godišnjoj razini za 6,12 posto, kaže se u priopćenju. Također, utvrđeno je da se visina godišnje nagrade za božićne blagdane, kao i regres za korištenje godišnjeg odmora u 2020. godini povećava sa 1250 kuna na 1500 kuna (povećanje od 20 posto).Dar u prigodi dana Sv. Nikole Dodatkom je povećan s 500 kuna na 600 kuna (povećanje od 20 posto).

Također, službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu prema Dodatku otpremnina se više neće računati u visini tri proračunske osnovice, već u visini dvije osnovice za obračun plaće. Potpisivanje Dodatka planirano je u četvrtak u popodnevnim satima, najavljeno je u priopćenju. Na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, te predstavnici sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja, srednjih škola, Preporoda, državnih i lokalnih službenika, socijalne skrbi, zdravstvenog osiguranja, zdravstva i socijalne skrbi, djelatnika u kulturi i medicinskih sestara.