c S
Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o izboru predsjednika RH

05.12.2019 07:30 PREDSJEDNICA
ZAGREB, 4. prosinca 2019. (Hina) - Hrvatski sabor danas će nastaviti sjednicu raspravom o ukupno sedam zakona, među kojima su i izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže Klub zastupnika SDP-a.

Tim izmjenama, koje Vlada ne prihvaća, SDP predlaže uvođenje višestranačkih izborna tijela za sigurnije i bolje provođenje izbora, kao i obvezu potpisivanja birača prilikom preuzimanja glasačkog listića kako bi se dodatno spriječile manipulacije. Vlada je odbijajući prijedlog SDP-a u obrazloženju navela da vodi računa o stabilnosti izbornog prava i demokratskog okružja izbornih procesa te da stoga drži da je neprihvatljivo mijenjati izborno zakonodavstvo uoči održavanja izbora.

Pritom se Vlada pozvala na stajalište Ustavnog suda Republike Hrvatske od 24. rujna 2015. kako “Hrvatski sabor treba ustrajati na dobroj parlamentarnoj praksi koja se sastoji u njegovoj suzdržanosti da donosi, mijenja ili dopunjuje izborno zakonodavstvo godinu dana prije održavanja redovitih parlamentarnih izbora”. Također, Vlada navodi smjernice i obrazloženja koji su usvojeni od Venecijanske komisije 2002. godine prema kojima se “osnovni elementi izbornog zakona, među kojima je pored ostalih naveden i sastav izbornih komisija, smiju mijenjati najkasnije godinu dana uoči izbora”.

Sabor će raspraviti i konačan tekst izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se regulira postupanja u slučajevima težeg stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe. Izmjenama se također predlaže omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge. Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin.

Na dnevnom redu u četvrtak su i dva konačna zakonska prijedloga iz područja zaštite okoliša, konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži, kao i dva prijedloga o prestanku važenja EU uredbi.