c S
Dnevne novosti

Aung San Suu Kyi na ICJ-u pozvana na prekid genocida nad Rohingyama

11.12.2019 07:00 DEN HAAG, 10. prosinca 2019. (Hina/AFP) - Gambija je u utorak u ime muslimanskog svijeta pozvala bivšu ikonu mira Aung San Suu Kyi da u Mjanamru prekine genocid manjine Rohingya, prvog dana saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). 
Dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. vodi mjanmarsko izaslanstvo na ICJ-u koji zasijeda u Den Haagu gdje će sama voditi obranu svoje zemlje, s budističkom većinom, optužene za masakre i progon muslimanske manjine Rohingya. Od kolovoza 2017. je oko 740.000 Rohingya izbjeglo u Bangladeš od progona mjanmarske vojske i budističkih milicija, za koje istražitelji UN-a tvrde da provode genocid.

Tisuće osoba su se u utorak okupile u Mjanmaru u znak podrške Aung San Suu Kyi čiji je ugled u međunarodnoj zajednici upitan nakon što je stala na stranu generala mjanmarske vojske. "Sve što Gambija želi je da vi kažete Mjanmaru da prekine besmislena ubojstva, da prekinete okrutnosti i genocid vlastitog naroda", rekao je gambijski ministar pravosuđa Abubacarr Tambadou pred sucima ICJ-a. 

Gambija, koju je ovlastilo 57 država članica Organizacije islamske suradnje, pokrenula je postupak protiv budističke većine Mjanmara u studenome, optuživši je za kršenje obveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. To je treći slučaj genocida na sudu od Drugog svjetskog rata.

"Ako se ništa ne poduzme, svakog dana će biti još ubijenih ljudi, silovanih žene, još djece žive zapaljene. Koji su zločin počinili ? Rođeni su u drugoj vjeri", upozorio je Tambadou, bivši tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu. "Još jedan genocid se odvija pred našim očima, a mi ništa ne poduzimamo da ga zaustavimo", istaknuo je.

Gambija je tražila od ICJ-a hitne mjere okončanja genocida koji traje u Majnamru do izricanja konačne presude, što bi moglo trajati godinama.