c S
Dnevne novosti

Potpisan sporazum SAD-Indija o obrani i nuklearkama za civilne svrhe

21.07.2009 08:11 NEW DELHI, 20. srpnja 2009.(Hina/AFP), Indija i SAD potpisali su sporazum koji će dvjema zemljama omogućiti zaključenje dogovora o prodaji usavršenog američkog oružja toj južnoazijskoj državi te su se složili u pogledu dvaju mjesta u Indiji gdje će se izgraditi američke nuklearne centrale s civilnom svrhom, izvijestila je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.
Na konferenciji za novinare koju je održala u New Delhiju s indijskim kolegom S.M. Krishom, Clinton je izjavila da su se dvije zemlje dogovorile u pogledu "sporazuma o nadzoru i konačnom korištenju" američkog oružja i njihove tehnologije koja će se prodati Indiji.

Sporazum "otvara mogućnost još veće suradnje na području obrane naših dviju zemalja", rekla je Clinton, koja u službenom posjetu Indiji boravi već četvrti dan.

Sporazum Washingtonu omogućuje provjeru indijske uporabe bilo kojeg oružja za već dogovorene ciljeve te da se spriječi da tehnološki podatci "procure" drugima. Riječ je o okvirnom sporazumu o obrani i nuklearnom oružju za civilne svrhe, Washington će zajamčiti da oružje i tehnologija koji se prodaju Indiji služe isključivo za državnu obranu, objasnili su analitičari.