c S
Dnevne novosti

Mesić: vlada nema sto dana počeka

21.07.2009 08:12 ZAGREB, 20. srpnja 2009.(Hina), Nova vlada nema sto dana počeka, ocijenio je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić koji smatra da će nova premijerka Jadranka Kosor teško moći voditi novu vladu ako ona vrlo brzo ne usvoji koncepciju kako izaći iz krize i uz čiju pomoć.
"Ako se dođe do takvog programa i svi budu kompetentni, onda i premijerka može biti dugovječnija. Ali ako tu dođe do 'zaribavanja', u bilo kojem segmentu vlade, onda to znači da vlada neće moći odgovoriti na izazove. Problema je puno i na njih treba odgovoriti", rekao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

Vlada će se izvući, dodao je, ako se ključni problemi zemlje stave na stol i "angažiraju svi oni koji svojom pameću i sredstvima mogu pomoći da se stvari pokrenu". "Ali, ako samo budemo rezali troškove, smanjivali proizvodnju, ne možemo izaći na kraj s krizom", ocijenio je i ponovio da su potrebne mjere za poticanje proizvodnje i otvaranje radnih mjesta.

Rekao je kako je, ukoliko je potrebno rezanje u proračunu, za radikalne rezove, te dodao kako treba rezati i izdvajanja za Crkvu, kao i za Hrvate izvan domovine, te investicije koje će dobit dati tek za dugi niz godina. Mesić smatra kako je problem hrvatskog gospodarstva u sadašnjem modelu gospodarskog razvoja.

"Postoji niz razloga, a glavni razlog je da smo imali krivi model gospodarskog razvoja i treba ga mijenjati. Model treba riješiti", rekao je i složio se kako problem postoji na više razina (ustroj lokalne samouprave, dodjela poticaja, kapitalni projekti...). Smatra da će radnici i umirovljenici s najnižim plaćama, ako im se smanje primanja kao što se najavljuje u medijima, "vrlo teško preživljavati". "Iluzurno je očekivati da će ljudi moći sastavljati kraj s krajem", rekao je.

Mesić drži da su u novoj vladi napravljene male promjene, te da ona nema pravo na poček. "Ova vlada nema pravo na nikakvih sto Napoleonovih dana. Cijeli tim je praktički isti i tu nema nitko pravo na sto dana", ustvrdio je. Drži da još uvijek nisu sazreli uvjeti za izvanredne izbore, a na upit o trećem bloku, rekao je kako bi "možda bilo dobro da postoji" kako bi služio "kao balans u funkcioniranju državnih institucija".

Na upit hoće li ga on okupiti, rekao je kako bi bilo pretenciozno s njegove strane govoriti o tome, ali da će uvijek podržati one koji žele surađivati na ostvarivanju hrvatskih strateških ciljeva, a da pritom, kako je rekao, to ne bi značilo da jedna stranka jede drugu, nego da surađuju i da se koordiniraju. "A ja ću uvijek podržati te koji na takav način žele surađivati", dodao je.

Dok izbor SDP-ova predsjedničkog kandidata smatra demokratskim, za HDZ-ove unutarstranačke izbore i odabir kandidata za predsjednika Republike rekao je kako smatra da se radi o "jednoj redukciji demokracije". "Za mene bi bilo daleko demokratičnije da je došlo do normalnih izbora, s više kandidata, jer bi to bilo jamstvo i da će biti i više demokracije u državi", rekao je.

Mesić smatra neodgovornim način na koji je otišao Sanader. "U najblažem se može reći da je ovakav odlazak neodgovoran", ustvrdio je i naglasio da Hrvatska nije, kao ni mnoge druge zemlje, u prilici da premijeri odlaze i ostave puno nedovršenog posla, a zbog načina odlaska neprimjerenim smatra i Sanaderovo odmaranje na jahti.

Mesić smatra da je Sanader kao premijer bio "vrlo aktivan i vrlo je brzo u krugu premijera uspostavio kontakt, posebno u Europi". "Tu je bio vrlo brz i uvjerljiv, ali u državi mislim da se previše bavio kadrovskim pitanjima na svim nivoima. Mislim da je to trebalo prepustiti institucijama koje se time bave", rekao je.