c S
Dnevne novosti

Amnesty: Više kršenja ljudskih prava nakon 2001.

22.07.2009 08:05 LONDON , 21. srpnja 2009.(Hina/AFP), Protuterorističke mjere koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji nakon napada na SAD u rujnu 2001., utjecale su na sve češće kršenje ljudskih prava što su ih počinile saudijske vlasti, izvijestila je humanitarna organizacija Amnesty international.
"Neopravdane protuterorističke mjere pogoršale su već tešku situaciju u pogledu ljudskih prava", stoji u priopćenju koje je izdao direktor programa za Bliski istok i sjevernu Afriku te humanitarne organizacije Malcolm Smart. Amnesty navodi kako se početnih "nekoliko stotina" slučajeva kršenja ljudskih prava pretvorilo u "više tisuća", nakon usvajanja mjera borbe protiv terorizma, koji su na snagu stupili nakon rujna 2001.

Organizacija podsjeća da je u lipnju 2007. saudijski ministar unutarnjih poslova izvijestio da je u razdoblju između 2003. i 2007. zatočeno oko 9.000 sumnjivih osoba, od kojih je u zatvoru do danas zadržano njih 3.100. Među njima su, prenosi Amnesty, osobe koje su u zatvorima završile zbog "pacifičkog kritiziranja vladine politike", no vrlo često su optuživane da podupiru islamističke skupine koje se protive odnosima Saudijske Arabije sa SAD-om i zapadnim zemljama.

"Većina ih je zatočena u tajnosti i u zatvorima su već nekoliko godina, a da im prije nije suđeno. Nije im omogućen odvjetnik", stoji u priopćenju.