c S
Dnevne novosti

SDP će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji

22.07.2009 08:07 RIJEKA, 21. srpnja 2009.Hina, SDP će od Ustavnog suda zatražiti ispitivanje ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji jer smatra da on krši Ustavom zajamčena prava građana, rekla je danas u Rijeci saborska zastupnica Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Romana Jerković.
O tome zakonu su danas na konferenciji za novinare govorile saborske zastupnice SDP-a Romana Jerković i Gordana Sobol. Jerković je ustvrdila da takav zakon nije potreban, da neće donijeti poboljšanja demografske slike Hrvatske, da diskriminira građane, i to ne samo po bračnom statusu nego i po materijalnom mjerilu zbog visokih cijena postupaka potpomognute oplodnje u inozemnim klinikama, a ni ne sprječava zlouporabe i manipulacije u postupcima.

Zakon će izuzetno štetiti zdravlju žene zbog potrebe učestalih hormonskih postupaka, kazala je. Jerković je izrazila nezadovoljstvo, kako je rekla, favoriziranjem jednog svjetonazora u Hrvatskome saboru. Mogao se donijeti zakon koji neće davati prednosti ni jednom svjetonazoru, rekla je.

Gordana Sobol smatra da je krajnji cilj toga zakona da se jednoga dana potpuno ugasi provedba postupaka medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj te da on najbolje odgovara onima koji su protiv potpomognute oplodnje.

Osudila je i pozivanje ministra Darka Milinovića u sabornici na Boga pri raspravi o zakonu. Ocijenila je to neprimjerenim u Hrvatskom saboru gdje bi se, kako je rekla, trebalo pozivati samo na Ustav.