c S
Dnevne novosti

Bildt poziva Hrvatsku i Sloveniju da "smire retoriku"

22.07.2009 08:17 BRUXELLES, 21. srpnja 2009.(Hina), Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je u utorak u Bruxellesu Hrvatsku i Sloveniju da "smire retoriku", istaknuvši da je u interesu obiju strana da se što prije riješi granično pitanje: Hrvatskoj da ubrza pregovore, a Sloveniji da ne bude izolirana unutar Europske unije.
"Mislim da su obje strane otišle predaleko. Ono što sam privatno rekao Hrvatskoj i Sloveniji, sada ću i javno reći - treba biti oprezan u retorici, Balkan je mjesto gdje se mora biti oprezan s retorikom jer ljudi vjeruju u to što se kaže, a to može izazvati posljedice", izjavio je Bildt.

"Na objema stranama je da malo primire retoriku, da razmisle o tom pitanju. Objema stranama je u interesu, svima je u interesu da se to riješi - što prije to bolje za Hrvatsku. Naš je interes da se ubrzaju, da se pomaknu hrvatski pristupni pregovori, što je očito važno za tu zemlju i za cijelu regiju, ali i za Sloveniju, jer nijedna nacija ne želi biti izolirana u Vijeću EU-a. Mi to ne želimo. Nadam se da razmišljanje može pridonijeti da oni počnu rješavati to pitanje onako kako mi Europljani to rješavamo: konstruktivno i sa spremnošću za kompromis", rekao je Bildt pred članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, kojima je predočio vanjskopolitički program švedskog predsjedništva.

Bildt je na taj način odgovorio na pitanje socijalističkog zastupnika iz Austrije Hannesa Swobode, koji je pitao priprema li švedsko predsjedništvo novu inicijativu za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Na novinarski upit hoće li biti lakše rješavati granični spor sada kad Hrvatska ima novu premijerku Jadranku Kosor te hoće li se u petak održati Međuvladina konferencija o pristupanju i koliko bi na toj konferenciji Hrvatska mogla otvoriti i zatvoriti poglavlja, Bildt nije htio odgovoriti. "Sačekajmo, još nismo stigli dotle. U ovom trenutku ne želim ništa više reći o tom pitanju. I za mene vjerojatno vrijedi da manje pričam, a više razmišljam", rekao je Bildt.

Švedsko je predsjedništvo početkom srpnja najavilo da planira organizirati Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom u petak, 24. srpnja. No, po diplomatskim izvorima, nema prevelikih izgleda se ona i održi, jer se teško može očekivati da neko poglavlje bude spremno za otvaranje ili zatvaranje, jer je Slovenija do sada blokirala devet poglavlja spremnih za otvaranje i četiri za zatvaranje.

U raspravi su sudjelovali i slovenski članovi Vanjskopolitičkog odbora. Zoran Thaler je u izjavi novinarima nakon rasprave izjavio da se ministar Bildt odlučio za taktiku čekanja dva do tri mjeseca i da vjerojatno ima neke dodatne varijante za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora. "Bildt se odlučio za taktiku čekanja dva do tri mjeseca, kako bi uvjerio, prije svega hrvatsku stranu, da se ništa neće dogoditi samo od sebe. Vjerojatno u rezervi ima neke dodatne varijante i vjerojatno je da će pokušati nešto napraviti iza kulisa", rekao je Thaler na upit što se mijenja sa švedskim predsjedništvom u pogledu rješavanja graničnog spora.

Thaler kaže kako je ključno pitanje "hoće li se Zagreb odlučiti za rješavanje toga pitanja ili će ustrajati na tome da ga se samo naizgled rješava, a zapravo se izbjegava rješenje, jer im odgovora status quo".

Zastupnik Lojze Peterle izjavio je da bi bila šteta napustiti proces koji je vodio povjerenik za proširenje Olli Rehn, "jer su države doista došle blizu rješenja". Na pitanje slovenskih novinara postoje li veći izgledi za rješavanje spora s novom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, Peterle je rekao da bi "rado bio optimist. Ona je rekla da će razgovarati dok god bude trebalo. Do sada pravog dijaloga nije bilo, više od pola godine nedostajao je bitan element - to je dijalog i nadam se da će on sada započeti".

Zamjenski član Vanjskopolitičkog odbora Ivo Vajgl izrazio je nadu da će Bildt nastaviti tamo gdje je stao povjerenik Rehn. "Vjerujem da će Bildt nastaviti tamo gdje je Rehn stao. Teško mi je zamisliti da on dođe s nekim novim prijedlogom, jer nema ni razloga za to", rekao je Vajgl, dodajući da Slovenija treba inzistirati na nastavku Rehnova procesa, na zadnjoj verziji njegova prijedloga i da ne treba popuštati, o čemu je postignuta suglasnost u slovenskom parlamentu.