c S
Dnevne novosti

Srbija i Makedonija potpisale sporazum o gospodarskoj suradnji

23.07.2009 08:01 BEOGRAD, 22. srpnja 2009.(Hina), Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković i makedonski premijer Nikola Gruevski u srijedu su potpisali Sporazum o gospodarskoj suradnji kojim se predviđa dalje promicanje gospodarskih odnosa dviju zemalja.
Premijer Cvetković istaknuo je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji da godišnja razmjena između dviju zemalja iznosi 900 milijuna dolara, te da je Srbija najvažniji vanjskotrgovinski partner Makedonije, dok Makedonija zauzima šesto mjesto po vrijednosti vanjskotrgovinske razmjene Srbije.

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom gospodarskom suradnjom i očekivanje da će se ona i u budućnosti razvijati, Cvetković i Gruevski složili su se da je ulazak u Europsku uniju cilj zemalja zapadnog Balkana te da one trebaju međusobno surađivati na svom putu ka europskim integracijama.

Dvojica premijera sudjelovat će i na srbijansko-makedonskom poslovnom forumu, koji će biti održan u Gospodarskoj komori Srbije. Istodobno, srbijanski ministar kulture Nebojša Bradić i zamjenik makedonskog ministra kulture Dragan Nedeljković potpisali su Program suradnje u kulturi od 2009. do 2011. godine.