c S
Dnevne novosti

Makedonija predlaže uporabu dvojnog naziva države

23.07.2009 08:04 SKOPLJE , 22. srpnja 2009.(Hina/dpa), Makedonski premijer Nikola Gruevski u srijedu je predložio uvođenje dvojnog naziva države kako bi se riješile dugogodišnje razmirice sa susjednom Grčkom u pogledu imena.
Od makedonske samostalnosti između dviju zemalja traju razmirice oko njezina naziva. "U slučaju dvostruke formule - jedno bi se ime koristilo u komunikaciji s Grčkom a drugo, ustavno ime, u komunikaciji s drugim državama", rekao je Gruevski.

Službeno Skoplje želi zadržati ustavni naziv Makedonija, a Grci to ne dopuštaju jer to ime nosi njezina sjeverna pokrajina i smatraju ga svojom povijesnom baštinom. Grčka, kazao je Gruevski, ne pokazuje želju za raspravom o tome pitanju.

"Njegovo stajalište pokazuje da nije shvatio poruku međunarodne zajednice, a poruka je jasna - potrebno nam je međusobno prihvatljivo rješenje da bi se njegova zemlja uspjela pridružiti euroatlantskim tokovima", kazala je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakojanis.

Posebni izaslanik UN-a u grčko-makedonskim pregovorima Matthew Nimitz nedavno je predložio naziv "Sjeverna Makedonija" i sada čeka odgovor dviju vlada.