c S
Dnevne novosti

Rehn crnogorskom premijeru predao EK-ov upitnik

23.07.2009 08:10 PODGORICA, 22. srpnja 2009.(Hina), Europski povjerenik Olli Rehn u srijedu je navečer uručio crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću upitnik Europske komisije (EK), što je početak postupka odlučivanja o prihvaćanju kandidature Crne Gore za članstvo u EU.
Na svečanosti u Podgorici, kojoj su nazočili predstavnici vlade, parlamenta i diplomatskog zbora te kulturni i javni djelatnici, Rehn je rekao da upitnik za Crnu Goru sadrži 2178 pitanja na 368 stranica te da je to "još jedna važna prekretnica na putu Crne Gore u Europsku uniju".

"Ovo je dokaz da i male zemlje mogu uspješno koračati europskim putom", rekao je Rehn, izjavivši kako je upravo obaviješten da će i Island u četvrtak u Stockholmu predati svoju kandidaturu za članstvo.

Rehn je naglasio da će taj upitnik omogućiti EK-u da procijeni spremnost Crne Gore da prihvati EU-ova načela. Pritom je upozorio na kvalitetu odgovora koje od Crne Gore očekuje EK kako bi što pravednije oblikovao svoje mišljenje.

Crnogorski premijer Milo Đukanović zahvalio je Rehnu na "predanosti Crnoj Gori" i obećao "kvalitetne i objektivne odgovore" kako u daljnjem radu ne bilo nedorečenosti i nesporazuma.

Ustvrdio je da "crnogorska uprava, iako malena, može uspješno obaviti i najzahtjevnije poslove". "Pred nama su velike obveze u ispunjavanju zahtjeva EU-a, t.j. da nastavimo reforme na svim područjima kako bismo građanima omogućili bolji život", kazao je Đukanović, podsjetivši na konsenzus svih političkih čimbenika u državi o ispunjavanju tih zahtjeva.

Primijećeno je da je 2178 pitanja, koliko ih sadrži upitnik za Crnu Goru, znatno veći broj nego je sadržavao takav dokument za Hrvatsku ili Makedoniju. Rehn je objasnio da je u pitanju veći broj zemalja EU-a i njegov složeniji sustav.

Povjerenik Rehn u četvrtak će u Podgorici razgovarati s predsjednikom države Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem. Premijer Đukanović, kako je najavljeno iz vlade, putuje u četvrtak u Bruxelles na razgovor s čelnicima EK-a Joseom Manuelom Barrosom i Jacquesom Barrotom o daljim koracima na putu Crne Gore u EU.