c S
Dnevne novosti

Barroso: Komisija ostaje predana ulasku Hrvatske u EU

24.07.2009 08:01 ZAGREB, 23. srpnja 2009.(Hina), Europska komisija ostaje predana zajedničkom cilju da Hrvatska postane članicom Europske unije i Zagreb treba unatoč sadašnjim poteškoćama povezanim sa slovenskom blokadom nastaviti s provedbom potrebnih reformi, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.
"Sada je važnije nego ikada nastaviti reforme i ispuniti uvjete za članstvo što je prije moguće. Najbolja stvar koju Hrvatska može učiniti jest da nastavi pripreme za članstvo i da pokaže da reforme daju rezultate. To u praksi znači nastavak reformi, poboljšanje suradnje s Haškim sudom, rješavanje ostalih naslijeđenih pitanja, poput nepristranog procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj, kao i dovršetak procesa povratka izbjeglica", rekao je Barroso dodajući da je Komisija i dalje "ostaje predana proširenju i hrvatskom članstvu u EU-u".

Jadranka Kosor je za svoje prvo inozemno odredište na dužnosti hrvatske premijerke odabrala Bruxelles, gdje se sastala s predsjednikom Europske komisije Barrrosom i predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom. Ona je istaknula da dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom ostaju i dalje jedan od najvažnijih prioriteta njezine vlade te izrazila uvjerenost da će Hrvatska sa svoje strane obaviti sav potreban posao do kraja ove ili početka sljedeće godine.

Najavila je i skori susret sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, s kojim će pokušati riješiti sadašnji zastoj u pregovorima. "Unatoč trenutačnoj blokadi nastavljamo naš posao, punim intenzitetom, puni volje, snage i odlučnosti da ga dovršimo do kraja", rekla je premijerka Kosor, istaknuvši da je s Barrosom imala srdačan i prijateljski susret.

"Razgovarali smo o nekoliko važnih pitanja. Izvijestila sam predsjednika Barrosa o trenutačnim naporima koje hrvatska vlada poduzima. Dotaknuli smo mnoga pitanja, među ostalim i suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu. Istaknula sam da želimo da ta suradnja bude prepoznata kao puna i potpuna kao što i jest. Mi smo učinili i učinit ćemo sve što je u našem interesu, a to je puna suradnja, u skladu s ustavnim zakonom", rekla je.

"Govorili smo i o drugim reformama, od reforme pravosuđa do toga što moramo učiniti s brodogradnjom. U svakom slučaju Hrvatska je daleko odmaknula u pregovorima i u tom smislu ćemo nastaviti", dodala je hrvatska premijerka. Rekla je da je Barrosa izvijestila kako očekuje skori susret sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

"Vjerujem da će to biti dobar i konstruktivan susret i da će se stvari pomaknuti. U tom smislu imam puno volje, želje, snage, ali i odlučnosti i to govorim u ime cijele vlade koju predstavljam", rekla je. Premijerka je rekla da zasad ne može reći datum toga susreta, ali da će to biti vrlo skoro.

"Vjerujem da će to biti konkretan razgovor. Svakako da ću premijeru Pahoru još jedanput istaknuti da Hrvatska zaslužuje završetak pregovora i da očekujemo da ćemo riješiti naše probleme. Stoji činjenica da je otvorena pitanja oko granica imala i Slovenija kada je ulazila u NATO i EU, pa to tada nije bio problem. Očekujem neke konkretne prijedloge, a i mi ćemo s hrvatske strane doći s prijedlozima", rekla je.

Upitana je li Hrvatska spremna na nastavak pregovora na temelju inicijative povjerenika za proširenje Ollija Rehna, Kosor je rekla da je Hrvatska konkretno i pozitivno odgovorila na prvi Rehnov prijedlog i da je to potvrđeno i hrvatskom Saboru. "Mi smo otvoreni i dalje razgovarati. Bez ikakvih kompleksa reći ću da nam je u interesu da se taj proces završi. Sve ono što je bila naša obveza završavamo i želimo da se sve ono što radi Vlada i Hrvatska u cjelini prepozna u Europi, pa tako i u Sloveniji", rekla je.

Na pitanje sprema li Komisija novu inicijativu za rješavanje hrvatsko-slovenskog bilateralnog spora, Barroso je rekao da je Europska komisija "pružala svoje usluge tijekom šest mjeseci, ali nažalost nije bilo moguće pronaći rješenje. Vjerujem da je nakon šest mjeseci intenzivnih napora sada na dvjema susjednim zemljama da razgovoraju i pronađu rješenje. Pozdravljam najavljeni susret".

Zamoljen da komentira izjavu predsjednika Stjepana Mesića u Muenchenu kako je EU odgovorna za gubitak entuzijazma kod hrvatskih građana za ulazak u tu asocijaciju, Barroso je rekao da u pravilu "ne komentira komentare". "Ali iznijet ću svoje stajalište, Hrvatska odlučuje želi li ući u Uniju. Upravo sam imao koristan i prijateljski sastanak s premijerkom Hrvatske i koliko ja shvaćam u Hrvatskoj postoji jaka želja da se pridruži Uniji. To je dakle naš zajednički cilj, jer i Unija to želi. Onda je to u interesu i EU i Hrvatske", rekao je Barroso.

I predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravio je odlučnost hrvatske vlade da dovrši pristupne pregovore. "Sada imamo mali zastoj zbog bilateralnog problema između Hrvatske i Slovenije, ali za nas je najvažnije to što je gospođa premijerka rekla da je nastavak pregovora za hrvatsku vladu prvi prioritet", rekao je Buzek.

"Posjetom Bruxellesu, prvim posjetom inozemstvu kao predsjednica hrvatske vlade, želim poslati signal da nam pregovori ostaju jedan od najvažnijih prioriteta", rekla je Kosor.