c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica poziva Vladu da zaštiti djecu od posljedica kriznih mjera

24.07.2009 08:16 ZAGREB, 23. srpnja 2009.(Hina), Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je danas Vladu da donese mjere za zaštitu najugroženijih skupina djece i sprečavanje nepovoljnih učinaka kriznih mjera po njihovu dobrobit.
Pravobraniteljica pritom navodi da osiromašenje stanovništva, koje se neminovno javlja u vremenu recesije i krize, neizravno pogađa kvalitetu života djece i ugrožava brojna njihova prava, a ponekad čak i pravo na preživljavanje.

Siromaštvo povećava brojne rizike za djecu, ponajprije od zanemarivanja i zlostavljanja, te otežava pristup zdravstvenim, socijalnim, obrazovnim i kulturnim uslugama, važnim za razvoj djece, navodi pravobraniteljica, koja je pozvala Vladu da u aktualnim procesima donošenja kriznih mjera obvezno donese i operativni plan zaštite najugroženijih skupina djece, s predviđenim mjerama na državnoj i lokalnoj razini.

Podsjećajući da su osobito ranjive skupine siromašne djece, djece s teškoćama u razvoju i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pravobraniteljica ističe da se nipošto ne smiju smanjivati sredstva za programe njima namijenjene.