c S
Dnevne novosti

Vlada: zakoni vezani uz rebalans proračuna

27.07.2009 08:02 Zagreb, 24. srpnja 2009.Hina, Povećanje stope PDV-a sa 22 na 23 posto, uvođenje posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke iznad 3.000 kuna s dvije stope - 2 posto na plaće i mirovine u iznosima od 3.000 do 6.000 kuna, a 4 posto u iznosima većim od 6.000 kuna, neki su od zakonskih prijedloga koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru uz prijedlog rebalansa proračuna.
Vlada je ujedno uputila zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora s početkom od 27. srpnja. Novi zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke odnosit će se na isplate od 1. kolovoza ove godine do 31. prosinca 2010. godine, a oporezovat će se kompletan iznos plaća ili mirovina koje su iznad 3.000 kuna.

Vlada je predložila i uvođenje naknade za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim telekomunikacijskim mrežama i ona će iznositi 6 posto na ukupni prihod od SMS, MMS poruka i razgovora mobitelima. To će proračunu na godišnjoj razini donijeti oko 430 milijuna, dok se prihod od povećanja PDV-a na 23 posto procjenjuje na 1,5 milijardi kuna.

Prijedlogom zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta Vlada želi dati podršku poslodavcima koji su zbog krize došli u poslovne poteškoće i skratili radni tjedan s 40 na 32 sata, odnosno uveli neradni petak. Tim poslodavcima, koji su u problemima zbog krize, država bi pomogla s plaćanjem do 20 posto doprinosa te 10 posto neto plaće, odnosno 13 posto za radnike koji imaju djecu, a tu bi potporu mogli dobivati tri mjeseca.

"Ovime se spašavaju radna mjesta. Radnici će, doduše dobiti umanjenu plaću, ali alternativa je Zavod za zapošljavanje", rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Te bi potpore išle preko Zavoda za zapošljavanje, a predložene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju vodile bi smanjenju naknada za nezaposlene, jer bi se ta naknada vezivala za minimalnu plaću, a ne, kao do sada, prosječnu plaću zaposlenika. Time bi se, kaže Polančec, uštedjelo 100 milijuna kuna.

Saboru su upućene i izmjene zakona o trošarinama na automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, a kojim se u tom sustavu uvode nove cjenovne kategorije automobila i za njih više trošarine. Promjena nema u trošarinama na automobile kojima je cijena do 350 tisuća kuna, a nakon njih se uvode četiri nove kategorije. Za najskuplje automobile, s cijenom preko 500 tisuća kuna predviđen je fiksni iznos trošarine od 177,5 tisuća kuna i 63 posto na iznos veći od 500 tisuća kuna.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojima bi se ukinulo pravo na topli obrok za oko 1.500 osoba, uglavnom administrativnih, a time uštedjelo oko 14-15 milijuna kuna. Vlada je odlučila i da će za učenike iz socijalno ugroženih obitelji i za djecu branitelja (prema Zakonu o braniteljima) osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce međumjesni prijevoz.

U prvo je čitanje Vlada uputila prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a pritom se, kaže ministar uprave Davorin Mlakar, vodila principom da neko zvanje u uredu lokalne samouprave ne može u plaći biti više od onog u državnoj upravi.

Predlažu se i koeficijenti za plaće lokalnih dužnosnika, od najnižih 1,50 do 3,00 za općinske načelnike do najviše 5,50 do 6,00 za zagrebačkog gradonačelnika. Osnovica na koju bi se primjenjivali koeficijenti bila bi kao osnovica za državne dužnosnike.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor s današnje je sjednice zadužila javna poduzeća da do 10. kolovoza predlože detaljan plan podmirenja svojih obveza te najavila da će s sastati s njima početkom tjedna i razgovarati da ne podižu cijene. Najavila je i sastanak s proizvođačima hrane i prehrambenom industrijom da, zbog povećanja PDV-a, ne podižu cijene hrane i ostalih važnih artikala.