c S
Dnevne novosti

Sindikat: Novim zakonom službenici javne uprave "izjednačeni u siromaštvu"

27.07.2009 08:08 ZAGREB, 25. srpnja 2009.(Hina), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u današnjem je priopćenju ocijenio da je hrvatska Vlada službenike u javnoj upravi "izjednačila u siromaštvu" nakon što je jučer utvrdila prijedlog Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi po kojem se osnovica za izračun plaća i koeficijenti lokalnih službenika i namještenika izjednačavaju s onima državnih službenika.
"To znači da će lokalni službenici i namještenici uskoro dijeliti sudbinu svojih kolega u državnim i javnim službama, ali ne onako kako su to preporučili socijalni partneri - harmonizacijom plaća diferenciranim rastom, već harmonizacijom diferenciranim padom, na način da plaće svima padaju, ali nekima - kao što je to slučaj u lokalnoj samoupravi, i do 50 posto", navodi se u priopćenju.

Iz sindikata pritom napominju da bi u nekim sredinama, kao što je to primjerice grad Požega, gdje se osnovica za plaće određuje u visini "plivajuće" bruto prosječne plaće, ona mogla pasti za više od 2000 kuna.

"Kad se tome doda smanjeni raspon koeficijenata u odnosu na dosadašnji, erozija plaća bit će i veća", upozoravaju iz sindikata. Uz to, napominju da je, zakonom o plaćama 'lokalaca' upućenom u saborsku proceduru, Vlada otišla i korak dalje pa je, za razliku od sindikata javnih i državnih službi kojima nije dirala u postojeće kolektivne ugovore i njima utvrđena materijalna prava, ukinula odredbe kolektivnih ugovora kojima se utvrđuju mjerila za određivanje plaća i naknada.

"Na taj način, zakonom se stavljaju izvan snage sve odredbe kolektivnih ugovora kojima su utvrđene bilo kakve naknade pa čak i odredbe koje se odnose na korištenje godišnjeg odmora, budući da za vrijeme godišnjeg odmora službenik ima pravo na naknadu plaće", ističu iz sindikata.

Ocjenjuju da je "takvo, jednostrano faktično raskidanje kolektivnih ugovora zaključenih na razini lokalne samouprave korak bez presedana i sigurno će imati sudski epilog" te najavljuju da će Sindikat o tome obavijestiti i međunarodne organizacije.

"Početak mandata novog ministra uprave, Davorina Mlakara, obilježila je posvemašnja pauperizacija zaposlenika javne uprave i stvaranje službeničke sirotinjske utopije", ocjenjuju iz Sindikata i najavljuju daljnje očitovanje o prijedlogu zakona, ali i sudsku borbu s poslodavcem koji, kako navode, "potezom pera gazi ustavno pravo na raspolaganje vlastitim prihodima i kolektivno pregovaranje u lokalnoj samoupravi".