c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud zatražio novo suđenje za smrt radnika Brodotrogira 2004.

07.02.2020 07:00 ZAGREB, 6. veljače 2020. (Hina) - Vrhovni sud ukinuo je osuđujuću presudu i zatražio novo suđenje za šestoricu zaposlenika Brodotrogira i tu tvrtku zbog nesreće iz 2004. u kojoj su se ugušila četvorica radnika, a još trojica su ozlijeđena.

Presudu koju je Vrhovni sud ukinuo nakon žalbi optuženika splitski Županijski sud donio je u travnju 2015. Nepravomoćnom presudom petorica optuženika tada su osuđeni na zatvorske kazne, jedan je kažnjen uvjetno, dok je Brodotrogir trebao platiti 600 tisuća kuna. S po tri godine zatvora kažnjeni su Silvijo Marović, Ante Tomaš, Petar Modrić i Mate Milišić. Milan Kodžoman je dobio dvije godine zatvora, a Ivica Radić godinu dana uvjetno, s rokom kušnje na tri godine. Tijekom postupka odustalo se od kaznenog progona protiv Stipana Varnice te kooperantske tvrtke In Mont.

Jedna od najvećih tragedija u povijesti brodogradilištaBila je to jedna od najvećih tragedija u povijesti škvera koja se dogodila 9. studenog 2004. kada je u utrobi hladnjače 'Atlantik Frigo' život izgubio poslovođa Brodotrogira Ante Vržina (45), njegov 18-godišnji sin Josip te dvojica njegovih vršnjaka Ante Šamija i Danijel Marjanović. Do njihove smrti, ali i lakšeg ozlijeđivanja još trojice radnika, došlo je prilikom rezanja dvoboka broda u kojem je ostalo izolacijske pur-pjene. Ante Vržina, njegov sin Josip te Ante Šamija i Danijel Marjanović trebali su očistiti pjenu, no s vanjske je strane rezana oplata broda zbog čega je došlo do razvijanja otrovnih plinova i gustog dima.

Vrhovni sud je ocijenio da u prvostupanjskoj presudi u odnosu na pet optuženika izreka ne sadrži potpuni opis oblika krivnje. Riječ je o odlučnoj činjenici koja mora biti opisana u izreci pa je stoga izreka nerazumljiva. Ni u obrazloženju se ne iznose razlozi o krivnji optuženika, izvijestio je Vrhovni sud.

Nerazumljiva i neobrazožena prvostupanjska presuda

Dodaju da u presudi nije razmatrano pitanje pravnog kontinuiteta s obzirom da su optuženici osuđeni po zakonu koji nije bio na snazi u vrijeme donošenja presude, a na snazi je bio novi zakon."U prvostupanjskoj presudi, u odnosu na šestog optuženika i optuženu pravnu osobu, nerazumljivo je obrazloženje u odnosu na oznaku o kojem kaznenom djelu bi bila riječ i koji zakon je blaži, a to je nužno zbog izmjene Kaznenog zakona. Budući da je u osuđujućem dijelu izreka presude nerazumljiva i da u obrazloženju nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, to se prvostupanjsku presudu ne može ispitati pa je prema zakonu morala biti ukinuta", pojasnio je Vrhovni sud. Dodaju da u ponovljenom postupku prvostupanjski sud treba otkloniti pogreške na koje je upozoren. "Osim toga će obratiti pažnju na utvrđenje uzročno posljedične veze između radnje ili propusta svakog od optuženika prema posljedici te dopunskim vještačenjem provjeriti uzroke požara. Prvostupanjski sud treba pažljivo ocijeniti jesu li optuženici počinili kaznena djela za koja se terete i kako ih pravilno treba pravno označiti, uz obveznu primjenu blažeg zakona", zaključio je Vrhovni sud.