c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade Republike Hrvatske

27.07.2009 08:13 ZAGREB, 24. srpnja 2009.(Hina), Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je donijela Uredbu kojom se mijenja Zakon o deviznom poslovanju, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.
Naime, Vlada je 19. prosinca 2008. donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, kojom je odgođena liberalizacija preostalih kapitalnih restrikcija do 1. siječnja 2010., osim liberalizacije kratkoročnih kredita nerezidentima, koja je odgođena do 1. kolovoza 2009. godine.

Ovom izmjenom predviđena liberalizacija odobravanja kratkoročnih financijskih kredita nerezidentima odgađa se sa 1. kolovoza 2009. godine na 1. veljače 2010.

Vlada je izmijenila i Uredbu o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, kojom se ova Uredba usklađuje s novonastalim stanjem u sektoru plina. Naime, prema Zakonu o tržištu plina, Vlada određuje dobavljača plina za opskrbljivače tarifnih kupaca u Hrvatskoj. Do izmjena i dopuna ovog Zakona, za dobavljača je bila određena INA d.d. U sklopu restrukturiranja, INA d.d. osnovala je tvrtku Prirodni plin d.o.o., koja se bavi trgovinom i dobavom plina za hrvatsko tržište.

Donesena je i Odluka o dobavljaču plina za opskrbljivače tarifnih kupaca u Republici Hrvatskoj, kojom je za dobavljača određena tvrtka Prirodni plin d.o.o., stoji u priopćenju Vlade.