c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje izvanredno zasjedanje

27.07.2009 08:18 ZAGREB, 26. srpnja 2009.(Hina), Hrvatski sabor sutra počinje 13., izvanrednu sjednicu koja će trajati cijeli idući tjedan, a na kojoj bi zastupnici trebali raspraviti i izglasati treći ovogodišnji rebalans državnog proračuna te više zakona koje Vlada predlaže kao antirecesijske.
Predloženim rebalansom prihodi proračuna povećavaju se za 1,38 milijardi kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna. Rebalansom su planirani proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna.

U Vladi kažu da će se rebalansom potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, te da je kroz rebalans planiran deficit proračuna 2,8 posto BDP-a. Navode i da dodatne uštede ministarstava iznose 510,5 milijuna kuna, od čega će se 250 milijuna namijeniti poljoprivrednicima za isplate potpora.

Predloženim će rebalansom tako više dobiti resor poljoprivrede, za spomenutih 250 milijuna kuna, dok su najveće uštede predviđene kod ministarstava zdravstva 219 milijuna kuna, prometa 74 milijuna, obrane 43 milijuna, unutarnjih poslova 34 milijuna itd.

Vlada, koja je zatražila drugu ljetnu izvanrednu sjednicu Sabora, u proceduru je uputila 12 zakonskih prijedloga, pa se očekuje da će dnevni red saborske sjednice činiti upravo toliko točaka.

Uz rebalans te izmjene Zakona o izvršenju državnog proračuna za 2009., tu je i prijedlog zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, koji će se u razdoblju od 1. kolovoza ove do kraja 2010. plaćati po dvije stope - 2 posto na primitke u iznosima od 3 do 6 tisuća kuna, a na iznose iznad 6 tisuća po stopi 4 posto. Oporezovao bi se kompletan iznos plaća ili mirovina te drugih primitaka iznad 3000 kuna.

Vlada predlaže i izmjene Zakona o PDV-u, kojim se stopa tog poreza diže sa 22 na 23 posto, zatim zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim kommunikacijskim mrežama, koji predviđa uvođenje naknade od 6 posto ukupnog prihoda na SMS i MMS poruke te razgovore mobitelima, predlaže i zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, koji uvodi nove, više cjenovne kategorije vozila s većim trošarinama.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta, kojim Vlada želi dati podršku poslodavcima koji su zbog krize došli u poslovne poteškoće i skratili radni tjedan s 40 na 32 sata, odnosno uveli neradni petak. Tim poslodavcima država bi pomogla s plaćanjem do 20 posto doprinosa te 10 posto neto plaće, odnosno 13 posto za radnike koji imaju djecu, a tu bi potporu mogli dobivati tri mjeseca.

Predložene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju vode ka smanjenju naknada za nezaposlene, jer bi se ta naknada vezivala za minimalnu plaću, a ne, kao do sada, za prosječnu plaću zaposlenika. U prvo je čitanje upućen prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po kojemu plaće u tijelima županija, gradova i općina više ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

Na dnevnom redu izvanredne saborske sjednice, koja počinje u 10,30 sati, trebao bi se, također u prvom čitanju, naći i prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, te izmjene zakona o doprinosima i o obveznom zdravstvenom osiguranju.