c S
Dnevne novosti

Tvrtka "Intrade": retardant korišten u skladu s uputama i pod nadzorom HŽ-a

28.07.2009 08:02 ZAGREB, 27. srpnja 2009.(Hina), Ivan Tomašković, direktor zagrebačke tvrtke "Intrade" koja je za Hrvatske željeznice (HŽ) nabavila i na prugu nanijela kemijsko sredstvo za koje se sumnja da je uzrokovalo tragičnu željezničku nesreću kod Kaštela, priopćio je danas da je njegova tvrtka posao dobila na legalno provedenom javnom natječaju te da je sredstvo naneseno u skladu s uputama proizvođača i pod nadzorom HŽ-a.
Direktor tvrtke "Intrade" tvrdi kako je posao vezan uz nabavu i nanošenje retardanta (protupožarnog sredstva) na dio pruge kod Kaštela dobio na javnom natječaju HŽ-a, s kojim je ugovor potpisan u svibnju ove godine. Kaže da je retardant TG-300 američke tvrtke "Universal Fire Shield" nabavio po uvjetima iz ugovora te da je to sredstvo naneseno u skladu s uputama proizvođača i pod nadzorom HŽ-a.

Tomašković objašnjava da je retardant TG-300 sredstvo na bazi vode, široke primjene u svijetu, i da ima sve potrebne certifikate koje predviđa hrvatska zakonska regulativa. Dodaje da je njegova tvrtka od svibnja 2007. ovlašteni uvoznik proizvoda spomenute američke tvrtke, specijalizirane za proizvodnju sredstava za sprječavanje nastanka požara.

Izrazivši žaljenje zbog poginulih i želju za brzim oporavkom ozlijeđenih, direktor tvrtke "Intrade" u priopćenju kaže kako njegova tvrtka potpuno surađuje s istražiteljima MUP-a.

Nakon nesreće putničkoga nagibnog vlaka kod Kaštela, u kojoj je poginulo šest osoba i ozlijeđeno nekoliko desetaka, odmah se počelo nagađati da je za nesreću krivo kemijsko sredstvo kojim se prska pruga kako bi se spriječio požar. Mediji pišu da je sredstvo naneseno neposredno prije prolaska nagibnog vlaka te da je emulzija bila pregusta, zbog čega vlak nije mogao kočiti.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je jučer da je obavljena simulacija i testiranje, koje je pokazalo da je zaustavni put lokomotive na tračnicama namazanim retardantom tri puta duži od onoga na tračnicama na kojima nije naneseno to sredstvo.

Kazao je da u sustavu HŽ Holdinga utvrđuju tko je odgovoran za nabavu te emulzije, je li ta tekućina bila atestirana, to jest je li ispravna i je li dobavljač legalno ušao u sustav nabave.