c S
Dnevne novosti

Rehn: moguće je riješiti hrvatsko-slovenski spor

28.07.2009 08:14 BRUXELLES, 27. srpnja 2009.(Hina), Povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u ponedjeljak u Bruxellesu uvjerenost da je moguće naći rješenje za hrvatsko-slovenski granični spor i osigurati napredak integracijskog procesa.
"Sigurno je moguće naći rješenje za neka bilateralna pitanja, poput bilateralnog graničnog spora između Hrvatske i Slovenije ili spora oko imena između Makedonije i Grčke. Svakom od tih pitanja moramo zasebno pristupiti, zajedno s uključenim zemljama, prevladati zapreke i na taj način ostvariti napredak u procesu integriranja zapadnog Balkana u Europsku uniju", rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a u ponedjeljak su dali zeleno svjetlo Europskoj komisiji da počne s izradom mišljenja o islandskom zahtjevu za članstvo, samo nekoliko dana nakon što je službeno podnesen, što ostavlja dojam da bi Island mogao imati povlašten tretman, na štetu zemalja jugoistočne Europe.

Upravo taj dojam svi u Europskoj uniji žele izbjeći i stoga je u zaključcima o Islandu, ponovno spomenuta europska perspektiva zapadnog Balkana.

Predsjedatelj Vijeća EU-a, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je kako je potrebno dati novi poticaj zapadnom Balkanu. "Nadam se da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci dati novi poticaj europskom integracijskom procesu na zapadnom Balkanu. Postoje neke zapreke, koje treba prevladati, ali jasno vidimo potrebu, i mislim da to svi u Vijeću vide, da se dade novi poticaj integracijskom procesu", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Carl Bildt.

Bildt je u ponedjeljak ujutro, prije početka ministarskog sastanka, rekao da je pitanje blokada koje pojedine zemlje članice postavljaju kandidatskim zemljama zapravo unutarnji problem EU-a, a ne problem između EU-a i kandidatske zemlje. To je prvi put da netko iz EU-a to javno kaže. "Mi nastojimo deblokirati različita pitanja, a sva ta pitanja imaju unutarnji karakter, zapravo najveći broj su unutarnja pitanja Unije", rekao je Bildt po dolasku na ministarski sastanak.

Povjerenik Rehn je obećao da će Komisija pri izradi mišljenja o islandskoj kandidaturi postupati jednako kao što je to radila u svim drugim slučajevima.

"Komisija je spremna pripremiti mišljenje. Suvišno je reći da će islandski zahtjev biti tretiran poštujući sva pravila, neće biti prečica. Komisija će pripremiti objektivno mišljenje, koristeći se istom metodologijom, kao i u slučaju drugih zemalja. Naravno, treba dodati da je Island europska zemlja s dugim i dubokim demokratskim korijenima, član je Europskog ekonomskog prostora, član je Schengenskog prostora, dakle, već je duboko integrirana i stoga je put koji treba prijeći kraći, što ne znači da je i lakši", rekao je Rehn.