c S
Dnevne novosti

SDP predstavio svoje amandmane na rebalans proračuna

29.07.2009 08:04 ZAGREB, 28. srpnja 2009.Hina, Saborski SDP-ovci predstavili su danas svoje amandmane na treći ovogodišnji rebalans državnog proračuna, uvjereni da se na rashodima u državnome proračunu može uštedjeti više no što to Vlada predlaže tzv. kriznim porezom i novom stopom PDV-a.
SDP je sinoć u saborsku proceduru uputio 12 amandmana kojima, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru, pokazuju da su moguće uštede u troškovima države.

Umjesto kriznog poreza i većeg PDV-a SDP amandmanima predlažu uštede od 1,7 milijardi kuna u više ministarstava. Kako Vlada u rebalansu od posebnog poreza i PDV-a očekuje prihod od 1,257 milijardi kuna, SDP-ovci uvjeravaju da bi se njihovim amandmanima deficit neto smanjio za nešto više od 438 milijuna kuna.

"Vlada se ponaša kao da zemlja nije u krizi i da krediti nisu skupi i kao da kreditni rejting države nije sve niži i niži", rekao je predsjednik stranke Zoran Milanović, ponovivši stav SDP-a o nužnosti prijevremenih izbora, te da sadašnja politika Vlade vodi prema MMF-u. "A da bismo ga izbjegli moramo nešto napraviti", dodao je i upozorio kako Vlada u rebalansu nije uštedjela ni kune, te da nije rasteretila gospodarstvo.

"Vlada jučer u Saboru nije dala nimalo jasnih poruka i kontura kako bi državna blagajna trebala izgledati u 2010., a mi amandmanima dokazujemo da su uštede moguće. Ali, to je samo mali dio ušteda koje će biti nužne u idućoj godini", upozorio je.

U 11 amandmana mi smo išli samo na uštede, dodao je zamjenik predsjednika Kluba SDP-a Slavko Linić, također ističući kako SDP želi poručiti da su novi nameti uvedeni jer Vlada nije htjela uvesti bilo kakve uštede. SDP tako predlaže zaustavljanje gradnje graničnih prijelaza jer je Hrvatska, po Linićevim riječima, ionako daleko od EU.

Predlaže i smanjenje plaća "neracionalnih menadžera", kao i smanjenje troškova intelektualnih usluga. Amandmanima SDP kani smanjiti i troškove promidžbe, reprezentacije, uredskog materijala i namještaja, ulaganja u poslovne objekte, nabavku novih automobila i novih računalskih programa.

SDP-ov zastupnik Branko Grčić smatra kako ovo nije zadnji rebalans u ovoj godini, te da će idući biti vrlo brzo "zbog loše rashodovne strane", upozorivši pritom da je opća nelikvidnost u Hrvatskoj porasla na 16 milijardi kuna, a pola toga, kaže, otpada na državu.

Upitan kolika je mogućnost bankrota države, Linić je odgovorio kako je bankrot "teška riječ" koju on ne bi koristio, ali i upozorava - "ozbiljna vlast mora se pozabaviti troškovima i javnu potrošnju uskladiti s mogućnostima privrede". "Nužno je uskladiti potrošnju države s mogućnostima gospodarstva", rekao je, dodavši da se Vlada ponaša nerazumno i neracionalno, te društveno neodgovorno jer, kaže, teret krize prebacuje na građane.

Na pitanje hoće li doći do raspada vladajuće koalicije, odnosno hoće li se u isto vrijeme održati predsjednički i parlamentarni izbori, Milanović je rekao kako "nisu proroci". Milanović očekuje da SDP-ovi amandmani neće biti podržani, a to se, kako je rekao, moglo vidjeti još u sinoćnjoj raspravi ministra financija Ivana Šukera o rebalansu proračuna.