c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba protiv poreza, HDZ ga brani kao nužnost

29.07.2009 08:14 ZAGREB, 28. srpnja 2009.Hina, Oporbeni zastupnici danas su i u pojedinačnoj saborskoj raspravi novi porez koji se kani uvesti nazivali "haračem", nezavisni Dragutin Lesar čak i "HDZ-arinom", dok su HDZ-ovci Vladin prijedlog tzv. kriznog poreza branili kao nužnu mjeru u kriznoj situaciji.
"Ja ovo neću nazvati porezom, već prijedlogom zakona o posebnom haraču na plaće, mirovine i druge primitke", poručio je Gordan Maras (SDP), uvjeren da su se vladajući na novi porez odlučili zbog nesposobnosti da kontroliraju državne troškove. U raspravi, koju obilježava niz ispravaka i replika nakon svakog govornika, Maras je najavio da će SDP, kada dođe na vlast, odmah ukinuti taj porez. "Vjerujem da će to biti prije nego što će isteći rok ovoga zakona (kraj iduće godine), rekao je".

HDZ-ovci su uzvraćali da će se kod oporezivanja voditi računa o najsiromašnijima, budući da neće zahvatiti plaće i mirovine manje od 3000 kuna, prozivajući SDP-ovce da, za razliku od Vlade koja se trudi izvući Hrvatsku iz krize, građanima nude beznađe. Iz HDZ-ovih klupa upozoravali su i da bi prijevremeni izbori na koje poziva oporba u ovoj situaciji značili kaos, budući da tehnička vlada ne bi mogla predlagati i sprovoditi drastične mjere nužne u ovom trenutku.

"Jeste li kazali građanima što bi prouzročili prijevremeni izbori? Ne nudite nikakve konkretne prijedloge za ovu situaciju, vi biste samo produbili krizu", poručio je oporbenjacima Borislav Matković (HDZ).

Zvonimir Mršić (SDP) kaže kako je dovoljno Vladinu mjeru nazvati "Zakon o haraču koji uvodimo zato što imamo Vladu koja doista ne zna kontrolirati troškove i to one neproduktivne". "Jedino što ova Vlada zna i za što je pokazala veliku sposobnost je da gurne ruku u džepove građana. Ovim haračem gurnut će ruku toliko duboko u džep građana da će te džepove probušiti i u njima tražiti još poneku kunu da dođe u državni proračun i da onda to nemilice troši", kazao je Mršić.

Uvjeren je da Vlada u plaće i mirovine zadire kako bi stotine milijuna kuna mogla utrošiti na promidžbu i informiranje te intelektualne usluge, za prekobrojnu administraciju, novi namještaj. "Ovoga se treba odreći u krizi, a ne građana, njihovog standarda i prihoda za korist potrošnje", rekao je Mršić, također izazvavši niz ispravaka.

"Što se tiče novaca za promidžbu i informiranje, plakati su bili sjajni i vjerujem da ih se svi sjećaju iz kampanje kada ste vi, naravno, izgubili izbore", poručila je Mršiću HDZ-ovka Sunčana Glavak.

Boris Kunst (HDZ) podsjetio je da je SDP kada je 2000. došao na vlast drastično smanjivao plaće i materijalna prava radnika. "Tada niste prizivali nove izvore i niste rekli neka građani referendumski odluče hoćemo li im smanjiti plaće", uzvratio je SDP-ovcima.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar ne slaže se s ostalima iz oporbe da porez treba nazvati "haračem", budući da je harač, kaže, uvela tuđinska vlast, a novi porez uvodi hrvatska vlast. "Sada se predlaže uvesti HDZ-arinu. Mislim da narodna vlast koja predlaže ovakav porez zaslužuje tu čast da se nazove njezinim imenom", rekao je.