c S
Dnevne novosti

Sabor u petak o izmjenama i dopunama Zakona o kemikalijama

06.03.2020 07:20 ZAGREB, 5. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatski sabor će u petak nastaviti s radom raspravom o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o kemikalijama zbog usklađivanja s novim propisima iz područja kemikalija usvojenima na razini Europske unije.
Predložene izmjene se, među ostalima, odnose na izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama i inspekcijskim ovlastima.Nadalje, to su i odredbe o organizaciji stjecanja i provjeri znanja o zaštiti od opasnih kemikalija, odredbe o stavljanju na tržište pojedinih kategorija opasnih kemikalija te odredbe o inspekcijskim ovlastima sanitarnih inspektora u vezi sa zabranom obavljanja djelatnosti s opasnim kemikalijama, navodi se u obrazloženju. Zakonskim se prijedlogom u svrhu rasterećenja gospodarskih subjekata koje obavljaju djelatnost s opasnim kemikalijama, predlaže brisanje odredbi o obvezi ishođenja odobrenja za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama, ali bez izmjene uvjeta za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama.

Ukidanjem obveze ishođenja odobrenja gospodarskim subjektima, pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost s opasnim kemikalijama, smanjilo bi im se financijsko opterećenje i ubrzao početak obavljanja djelatnosti. Uvjeti za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija glede prostora, opreme i zaposlenika ostaju nepromijenjeni. Nadzor nad pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost s opasnim kemikalijama i dalje obavljaju sanitarni inspektori Državnog inspektorata, dodaje se u obrazloženju.Izmjenom odredbi o organizaciji stjecanja znanja o zaštiti od opasnih kemikalija i provjeri znanja o tome, omogućit će se da to provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Također, mijenjaju se i odredbe o ovlastima nadležnih sanitarnih inspektora, posebno u dijelu zabrane obavljanja djelatnosti bez ispunjavanja propisanih uvjeta, a sve u svrhu zaštite zdravlja ljudi i okoliša.Za provedbu zakona osigurana su financijska sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. i projekcijama za 2021. i 2022. godinu te nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva, stoji u obrazloženju. Zakon o kemikalijama mijenjan je 2018., radi osiguravanja preduvjeta za početak rada Državnog inspektorata, odnosno preuzimanja poslova inspekcijskog nadzora iz nadležnosti sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.