c S
Dnevne novosti

Sabor: rasprava o povećanje PDV-a na 23 posto

29.07.2009 08:17 ZAGREB, 28. srpanj 2009.Hina, Vladajući iz HDZ u Hrvatskom saboru večeras su ocijenili kako će se povećanjem stope PDV-a s 22 na 23 posto, 1. kolovoza, ublažiti nelikvidnost, a oporbeni iz SDP-a i HNS-a to ocjenjuju upitnim upozoravajući na moguće povećanje cijena i pad potrošnje kroz nekoliko mjeseci.
Državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo kazao je da bi povećanje PDV-a do kraja godine trebalo u državni proračun donijeti 1,5 milijardu kuna. HDZ-ov Goran Marić je ustvrdio kako povećanje PDV-a nije antirecesijska mjera, ali da kroz punjenje državnog proračuna može utjecati na poboljšanje likvidnosti u hrvatskom gospodarstvu i tako djelovati antirecesijski. Priznao je, međutim, da se PDV povećava u najnezgodnije vrijeme krize i globalne recesije i apelirao na trgovce da ne zlorabe takvu situaciju te da sudjeluju u izlasku iz krize.

SDP-ov Davor Bernardić je ustvrdio da je novih 1,5 milijarda kuna u proračunu zanemariv iznos s obzirom na nelikvidnost od 17 milijardi. Smatra kako bi umjesto takvog "krpanja" proračunskih rupa bilo bolje rasteretiti gospodarstvo i građane, a prihode usmjeriti u investicije koje donose novu vrijednost. "Isprva će se državni proračun bolje puniti, ali zbog pada dohotka građani će manje trošiti, zavladat će potrošački pesimizam i za nekoliko mjeseci ova stopa PDV-a više neće biti dovoljna", procijenio je.

Iz SDP-a napominju da HDZ povećanjem poreza čini ono što je građanima obećao da neće i poručuju da bi stoga slijedeći korak trebao biti referendum ili prijevremeni izbori.

HNS-ova Vesna Pusić također je mišljenja da će veći PDV dovesti do povećanja cijena, a time i do dodatnog smanjenja potrošnje koja je, navodi, već sada pala 17 posto. To će pak dovesti do slabijeg punjenja proračuna, rekla je i podsjetila na primjer Irske koja je napravila suprotno - smanjila je PDV i proračun se počeo ubrzano puniti. Dodala je i da se trgovci mogu suzdržati mjesec ili dva, ali da će nakon toga povećati cijene jer na tržištu, kaže, nema apeliranja i nagovaranja. Najgore je što će sve otići u kratkoročnu potrošnju, ocijenila je Pusić napominjući da će HNS podržati povećanje PDV-a samo uz garanciju da se to neće desiti.

SDP-ova Dragica Zgrebec podsjetila je kako su iz SDP-a predlagali međustope za proizvode koji se dnevno troše. Na taj bi se način, tvrdi, u domaćinstvu s prosječnim prihodima od tri, četiri ili pet tisuća kuna moglo zadržati 200 kuna te ih dodatno potrošiti. "Kad bi se više trošilo, više bi se proizvodilo i efekti bi bili bolji", dodala je.

Gdje je sad Sanaderova jamstvena kratica, pitali su mnogi zastupnici, a neki su pitali i što će biti s hotelskim gostima koji će biti pola godišnjeg odmora na jednoj, a pola na drugoj stopi i što s predujmovima za hotelski smještaj. I SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici izrazili su nezadovoljstvo što se o povećanju stope PDV-a u Saboru raspravlja u kasnim satima. Sabor je za danas završio s radom.