c S
Dnevne novosti

ICJ 1. prosinca počinje javnu raspravu o legalnosti kosovske neovisnosti

30.07.2009 08:03 BEOGRAD, 29. srpnja 2009.(Hina), Javna rasprava o srbijanskoj inicijativi da Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu ocijeni legitimnost jednostrano proglašene kosovske neovisnosti počet će 1. prosinca, priopćeno je u srijedu iz tog suda.
Kako se navodi, države koje žele sudjelovati u raspravi, a to pravo imaju sve članice UN-a i kosovske vlasti, svoje prijave moraju dostaviti do 15. rujna.

Na temelju odluke Opće skupštine UN-a ICJ treba donijeti savjetodavno mišljenje o srbijanskom pitanju koje glasi: "Je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom?"

Na inicijativu službenog Beograda Opća skupština Ujedinjenih naroda zatražila je 8. listopada prošle godine da ICJ, kao glavno pravosudno tijelo UN-a, objavi savjetodavno mišljenje o pravnom temelju deklaracije o kosovskoj neovisnosti. Međunarodni sud pravde potom je pozvao sve države koje posjeduju mjerodavne podatke o tom pitanju da sudjeluju u postupku.

Po napisima beogradskih medija, u prvoj fazi procesa pisane izjave dostavilo je 36 država, pri čemu su izjavu dostavili i predstavnici Kosova, koje se vodi kao posebna kategorija jer nije član Ujedinjenih naroda, a u drugoj je fazi 14 država dostavilo komentare na pisane izjave drugih država. Kako se ističe, dostavljeni podnesci neće biti dostupni javnosti do početka javne rasprave.