c S
Dnevne novosti

Sporazum ministarstva obrane i zdravstva u hitnom zračnom medicinskom prijevozu

30.07.2009 08:12 ZAGREB, 29. srpnja 2009.(Hina), Ministar obrane Branko Vukelić i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović potpisali su danas Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području RH i Sporazum o preuzimanju objekta mikrobiološkog laboratorija za potrebe KBC-a Split.
Ministar Vukelić drži da je potpisani sporazum početak trajnog rješavanja hitnog zračnog medicinskog prometa, kojim se utvrđuju obveze ministarstva zdravstva i obrane.

Oba su se ministra složila da su pitanja koja bi se trebala početi rješavati ona koja se tiču opremanja helikoptera za medicinsku pomoć te posebnih liječničkih timova koji bi bili angažirani kroz cijelu godinu 24 sata dnevno. Također, naglašena je i potreba definiranja mreže heliodroma, od kojih su neki u lošem stanju a neki neprimjereni za tu funkciju.

Postoji dovoljan broj helikoptera (MI8) za pružanje pomoći unesrećenima, kazao je Vukelić izrazivši uvjerenje da bi se do kraja godine trebao cijeli sustav urediti a od iduće godine i redovito profunkcionirati. U prošloj godini prevezeno je ukupno 345 bolesnika u 1001 broju letova, dok je ove godne zabilježeno 465 letova pri čemu su prevezena 154 bolesnika.

Ministar Milinović drži da su potpisani sporazumi osnova da se liječnički timovi, koji su sada pojačano angažirani za vrijeme turističke sezone, organiziraju i kroz cijelu godinu. Iako imamo dežurstva za cijelu godinu, ona nisu 24-satna, rekao je. Potvrdio je kako je zdravstveni sustav pripremljen za turističku sezonu, pohvalivši se da je Hrvatska vodeća u Europi po učinkovitosti hitne pomoći, jer po brzini intervencije ulazi u "zlatni sat" u kojemu je bitno da unesrećeni dođe do bolnice.

Za vrijeme turističke sezone organizirano je 18 timova raspoređenih na ključnim prometnicama te na moru, kazao je napomenuvši i da je u sklopu helikopterskih baza u Zagrebu, Puli i Splitu osigurano devet timova koji 24 sata dežuraju. U tijeku je i reforma hitne pomoći, u okviru koje će se iz kredita svjetske banke nabaviti 130 novih ambulantnih kola i dva manja helikoptera, rekao je Milinović.

Sporazum o preuzimanju mikrobiološkog laboratorija, koji se prostire na oko 900 četvornih metara, poboljšat će razvoj KBC-a Split, kazao je ministar najavivši mogućnost osnivanja dječje psihijatrije u toj bolnici.