c S
Dnevne novosti

Vlada: poseban porez i na dividendu

31.07.2009 08:01 ZAGREB, 30. srpnja 2009.Hina, Posebnim porezom od dva ili četiri posto oporezivat će se, uz plaće, mirovine i druge primitkei prihodi od dividende ili udjela u dobiti, predložila je hrvatska Vlada amandmanom na prijedlog zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.
Kao i plaće i mirovine i dividenda i udjeli u dobiti oporezivat će se s dvije stope - dva posto iznosi od tri do šest tisuća kuna, a četiri posto iznosi iznad šest tisuća kuna. Vlada je, inače, prijedlog ovog zakona u saborsku proceduru uputila s prošle sjednice i Hrvatski sabor ga je raspravio na ovotjednoj izvanrednoj sjednici, ali još nije o njemu glasovao jer se čekao amandman Vlade.

Ministar financija Ivan Šuker ističe kako se o proširenju osnovice za obračun posebnog poreza i na primanja s osnova dividendi ili udjela u dobiti došlo nakon cjelodnevnih rasprava u Saboru i razgovora s koalicijskim partnerima. "Time je taj zakonski prijedlog dobio jedan novi socijalni moment jer se zahvatilo sve isplate", kazao je Šuker koji se nada brzom gospodarskom oporavku kako bi i zakon trajao što kraće.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac izrazio je zadovoljstvo amandmanom koji, kaže, govori o dobrom radu Vlade i pokazuje da Vlada sluša argumente. S njim se složila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič koja je istaknula da nitko ne plješće kad mu se uzima iz novčanika, ali da se nakon današnjeg amandmanda Vladi neće moći zamjeriti da je socijalno neosjetljiva.

SDSS i HSLS su se, naime, u saborskoj raspravi o spomenutom prijedlogu zakona zalagali za uvođenje poreza i na prihode od dividendi, kako bi se njime zahvatilo sve socijalne skupine društva, a oporba je vladu prozivala za socijalnu neosjetljivost jer, naglašavali su, oporezuje radnike i umirovljenike, a ne i bogate.

Hrvatski sabor o predloženom zakonu o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke glasovat će sutra. Zakon bi se trebao primjenjivati od 1. kolovoza do kraja 2010., neće se oporezivati primanja do 3000 kuna, a primanja iznad tog iznosa oporezivat će se u cijelom iznosu.

Vlada je na sjednici odbila sve amandmane koji je na treći ovogodišnji rebalans državnog proračuna uputila oporba.

Posebno se osvrćući na amandmane SDP-a, ministar Šuker je kazao kako se njima nisu poštovane ni osnovne zakonske odredbe, ako se nekome daje od kuda se uzima, da se kod prihoda predlaže smanjenje i nekih već izvršenih stavki, da se njima samo podiže deficit, a da se primjerice kod rashoda planira štednja kod skrbi za psihički bolesne osobe i djecu, ili kod zastupanja pred Međunarodnim kaznenim sudom, i sl. Ovi amandmani nas vode u poznatu priču - deficit raste do neba, kazao je uz ostalo Šuker.