c S
Dnevne novosti

Mesić pokrenuo postupak ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji

31.07.2009 08:10 ZAGREB, 30. srpnja 2009.(Hina), Na temelju odredbi članka 88. stavka 2. i članka 128. stavka 1. podstavka 1. Ustava Republike Hrvatske, Predsjednik Republike Stjepan Mesić pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji i to za odredbe članka 1. stavka 3. i članka 6. stavka 1. i 3. budući da smatra da nisu u suglasnosti s odredbom članka 14. stavka 1. i 2. te članka 62.
Ustava Republike Hrvatske, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika. U obrazloženju zahtjeva za ocjenom suglasnosti s Ustavom rečenog Zakona navodi se kako je zabrana diskriminacije po bilo kojim osobinama zajamčena u članku 14. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske, a u članku 14. stavak 2. Ustav propisuje da će se zakoni u Republici Hrvatskoj primjenjivati jednako na sve građane što primjenom osporavanog Zakona ne bi bilo ostvareno.

Nadalje, prema odredbi članka 62. Ustava Republike Hrvatske država, među ostalim, štiti materinstvo. Zakonskim utvrđivanjem prava na medicinsku oplodnju u Zakonu o medicinskoj oplodnji povrijeđeno je pravo po kojem država štiti materinstvo jer ograničava pravo na medicinsku oplodnju onima koji žele ostvariti materinstvo, a da nisu u bračnoj odnosno izvanbračnoj zajednici, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.