c S
Dnevne novosti

Vlada: odluka o privatizaciji Uljanika

31.07.2009 08:11 ZAGREB, 30. srpnja 2009.Hina, Hrvatska Vlada odlučila je danas o raspisivanju natječaja za privatizaciju pulskog Uljanika i to 59,25 posto dionica Uljanika po nominalnoj vrijednosti od 300 kuna po dionici, dok se 25 posto zadržava za prodaju zaposlenicima.
Pulsko brodogradilište posluje pozitivno, a uz prodaju 59,25 posto dionica po nominali, druga je specifičnost da se zadržava 25 posto dionica do trenutka kada se većinski paket proda budućem većinskom vlasniku, a te će se dionice ponuditi na prodaju zaposlenicima pod posebnim uvjetima, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Napomenuo je da su se uvjeti za odluku Vlade o raspisivanju natječaja za privatizaciju Uljanika stekli nakon što su usuglašeni stavovi oko načina obeštećenja za pomorsko dobro.

Nakon odluke o Uljaniku stječu se uvjeti da se u subotu objavi međunarodni, veliki natječaj za privatizaciju svih šest hrvatskih brodogradilišta, kazao je Polančec. Kaže i kako je, bez obzira na krizu i činjenicu da ni brodarska niti brodograđevna industrija u ovom trenutku u svijetu ne stoje sjajno, optimist da se restrukturiranje kroz privatizaciju može provesti.

Hrvatska vlada je sredinom srpnja donijela odluku o prodaji pet brodogradilišta po posebnim uvjetima, za jednu kunu, dok je za Uljanik, jedino brodogradilište koje je poslovalo pozitivno, predviđen poseban model.