c S
Dnevne novosti

Vlada: zabrana zapošljavanja u državnoj upravi do proračuna 2010.

31.07.2009 08:17 ZAGREB, 30. srpnja 2009.(Hina), Vlada je danas do donošenja proračuna za iduću godinu zabranila novo zapošljavanje državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, osim u novoosnovanom Ministarstvu uprave, a čelnike državne uprave zadužila je da u roku 20 dana izvrše analizu broja zaposlenih prema kvalifikacijskoj strukturi.
Vlada je na današnjoj sjednici odlučila i ukinuti Ured za koordinaciju sustava procjene učinaka propisa, a službenike tog ureda (njih sedam) preuzet će Ministarstvo uprave radi stavljanja na raspolaganje Vladi, a sve je ministre zadužila da u roku 30 dana izvrše analizu nužnosti djelovanja agencija, zavoda i drugih tijela koja djeluju u djelokrugu ministarstava.

Temeljem te analize odlučit ćemo hoćemo li možda neka tijela ukinuti, ili spojiti, ali svakako racionalizirati njihov rad i djelovanje, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je predložene odluke objasnila mjerama štednje i racionalizacije započetih drugim i trećim rebalansom proračuna i s njima povezanim odlukama.

Ministar uprave Davorin Mlakar smatra i da će analiza zaposlenih u tijelima državne uprave prema kvalifikacijama pokazati da u nekim tijelima sva mjesta nisu popunjena. Cilj je analize, kako se navodi i u samoj odluci, da se dođe do podataka o mogućnostima popune radnih mjesta tamo gdje je nužno, premještanjem između tijela, odnosno utvrđivanjem stvarnog broja viška zaposlenih.

Vlada je danas osnovala i posebnu radnu skupinu koja do 30. rujna treba izraditi popis i kategorizaciju neperspektivnih vojnih nekretnina. Radi se o 206 nekretnina, a radna skupina treba dati pojedinačnu analizu svake nekretnine, predložiti način daljnjeg raspolaganja, prodaje, davanja koncesije, najma ili vraćanja u obrambeni sustav.

Sukladno sporazumu sa sindikatima javnih službi, Vlada je u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o osnovici plaća u javnim službama kojim se regulira da se osnovica utvrđuje kolektivnim ugovorom, a ne odlukom Vlade. Kosor je pritom odbacila neke mesijske napise i izjave pojedinih čelnika sindikata javnih službi da Vlada odugovlači, da je htjela manipulirati javnim službama. "Rok za slanje predloženog zakona Saboru je 13. kolovoza ove godine. Vlada nije prekršila rok i ni na koji način ne manipulira sa slanjem ovog zakona", kazala je Kosor.

Naime, predložena je izmjena Zakona predviđena Sporazumom parafiranim 13. svibnja, verifikacija kroz tijela sindikata trajala je do 12. lipnja kada je stupio na snagu, a Vlada od tada ima rok od 60 dana, znači do 13. kolovoza, za predlaganje izmjena, istaknuto je na sjednici.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog novog zakona o državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave kojim se u njenu nadležnost stavljaju i kontrola odobravanja koncesija i odabir privatnog partnera u javno privatnom partnerstvu.

Odlukom Vlade pokrenut je i postupak za sklapanje sporazuma s Komisijom Europskih zajednica vezano uz sufinanciranje projekta sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Okvirni iznos projekta je 18,7 milijuna eura, od čega bi zajednica maksimalno financirala 14,2 milijuna eura, naglasio je ministar prometa Božidar Kalmeta.