c S
Dnevne novosti

Fina: Putem portala MJERE inicijalne prijave za Vladine mjere pomoći

01.04.2020 07:20 ZAGREB, 31. ožujka 2020. (Hina) - Financijska agencija (Fina) pozvala je u utorak sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj čije je poslovanje ugroženo pandemijom bolesti Covid-19 da se inicijalno prijave za Vladine mjere za očuvanje razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala MJERE, koji je Fina uspostavila u tu svrhu.
Mjere Vlade dostupne putem tog portala odnose se na kredite za krediti za likvidnost i radni kapital, odgodu plaćanja i reprograme kredita. Za te mjere na portalu MJERE mogu se registrirati trgovačka društva, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čije poslovne aktivnosti su u okolnostima epidemije ugrožene ili u potpunosti onemogućene, ističu iz Fine.

Institucije kojima će inicijalni zahtjevi podnositelja prijave na tom portalu biti proslijeđene su sve banke koje imaju odobrenje za rad u Hrvatskoj, HBOR, HAMAG-BICRO.Uz njih, u aktivnostima uspostave ovog jedinstvenog online portala sudjeluju i predstavnici Ministarstva financija i Hrvatska narodna banka te Fina, s obzirom da se uspostavom tog portala omogućuje izvršavanje njihovih obveza praćenja i izvještavanja o realizaciji mjera očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti, prema postojećim mandatima tih institucija, navode iz Fine.Napominju i da prijava kroz MJERE portal ne podrazumijeva automatsko odobrenje kredita podnositeljima inicijalnog zahtjeva.

Kako pojašnjavaju, sustav centralizirano prikuplja prijave i nakon provjere unesenih podataka šalje podatke iz prijave bankama, a svaka banka po primitku i obradi podataka iz prijave, povratno kontaktira prijavitelja mjere i izravno preuzima daljnji proces odobrenja kredita sukladno svojim kriterijima. Registracija i prijava podnositelja inicijalnog zahtjeva na portal MJERE omogućena je putem poveznice: https://gospodarskemjere.fina.hr. Za mogućnost podnošenje prijave podnositelji zahtjeva se trebaju prethodno registrirati na portal MJERE, pri čemu moraju upisati nekoliko osnovnih podataka, nakon čije provjere na adresu e-pošte dobiva link za aktivaciju lozinke.

Prilikom pripreme registracijskih podataka podnositelj na portalu daje suglasnost za obradu osobnih i ostalih podataka u svrhu obrade njegove prijave, napominju iz Fine. Nakon što se uspješno registrirao, korisnik se može prijaviti u sustav te početi unositi podatke za gospodarski subjekt za koji želi ostvariti podnijeti inicijalni zahtjev  za korištenje jedne od mjera, dodaju. Podnositelj prilikom podnošenja inicijalnog zahtjeva putem MJERE portala daje izjavu kojom jamči za istinitost i točnost podataka nakon čega će se njegova prijava  za mjeru određenom gospodarskom subjektu i pripadajući set prijavljenih podataka automatski dostaviti odabranoj banci. Nakon obrađene prijave inicijalnog zahtjeva, podnositelji nastavljaju komunikaciju vezanu uz samu realizaciju zahtjeva s odabranom bankom.

Od danas je na portalu MJERE dostupna opcija prijave za mjeru kredita likvidnost i radni kapital; registracija u sustav, unos podataka za gospodarski subjekt koji je predmet prijave,  odabir kreditne institucije u kojoj želi da se razmotri njegova prijava te obvezne izjave: Izjava o procijenjenom smanjenju prihoda u 2020. u odnosu na 2019., Izjava o padu prihoda u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. i Procijenjen iznos potrebnih kreditnih sredstava. U idućih nekoliko dana putem tog portala bit će omogućen unos i drugih potrebnih podataka nužnih bankama za evaluaciju zahtjeva za sve tri mjere.

Podršku korisnicima u postupku registracije i tijekom rada u sustavu pružat će Fina i ta pitanja se zaprimaju na mail adresi: mjere.podrška@fina.hr, navode iz Fine.