c S
Dnevne novosti

Mesić: zakon o kriznom porezu dovodi građane u neravnopravan položaj

03.08.2009 08:40 UMAG, 2. kolovoza 2009.HINA Predsjednik Republike Stjepan Mesić večeras je u Umagu potvrdio novinarima kako će pokrenuti ispitivanje ustavnosti zakona o "kriznom porezu" pred Ustavnim sudom, jer smatra kako taj zakon dovodi građane u neravnopravan položaj.
"Mislim da je riječ o nelogičnostima te stoga nakon što sam pokrenuo ispitivanje ustavnosti zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, isto ću učiniti i za ovaj zakon jer je riječ o neravnopravnosti građana", kazao je Mesić koji je večeras doputovao u Umag gdje će nazočiti finalnom meču teniskog turnira "Studena Croatia open". Dodao je da se u Ustavu navodi kako je Hrvatska i socijalna država u kojoj su pred zakonom svi jednaki. Međutim, kazao je, ako onaj koji zaradi tri tisuće kuna plaća porez jedanko kao i onaj koji zarađuje znatno više, oni nisu više jednaki i zato treba ići na preispitivanje pred Ustavnim sudom.

Komentirajući najnovije povećanje cijene Ininih derivata zbog povećanja PDV-a, predsjednik Mesić je kazao kako su u trenutku kada se formiraju cijene važni imputi. "Prema tome te impute treba uzeti u obzir i formirati cijenu. Tu ne vrijede ničija obećanja niti časne riječi, tu vrijede isključivo tržišni odnosi", kazao je Mesić.

Odgovarajući na pitanje je li, s obzirom na stanje u zemlji, sada pravo vrijeme za privatizaciju hrvatske brodogradnje, posebice za jednu kunu, hrvatski predsjednik je istaknuo kako Hrvatska mora zadržati brodogradnju jer "ako je pomorski orijentirana zemlja, onda mora imati svoju brodogradnju". "Naša brodogradnja poznata je diljem svijeta, naši brodovi plove pod svim zastavama u svijetu i zato je logično da zadržimo brodogradnju. Druga je stvar što na vrijeme nismo izvršili specijalizaciju, što nismo prije pokušali nešto učiniti da nađemo partnere i da se organizira brodogradnja", rekao je Mesić. Dodao je kako je sada pitanje koliko će biti uspješni pregovarači kako bismo "sutra imali brodogradnju u kojoj ćemo imati strane partnere te u kojoj će radnici ponovno dobiti svoja radna mjesta".

Komentirajući susret hrvatske premijerke Jadranke Kokor sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom predsjednik Mesić je izjavio kako nakon tog sastanka postoje osnove da se "napravi korak više". "Mislim da postoje takve osnove, no mi moramo doći do cilja. Moramo to bilaterlano pitanje riješiti kako se ono rješava te nastaviti pregovore za ulazak u Europsku uniju", rekao je Mesić.

On je HDZ-ov prijedlog da mu se mandat produži na još godinu dana ocijenio šaljivim. "To nije nikakav službeni prijedlog, to je bio neformalan razgovor i mislim da su se moji prijatelji u HDZ-u šalili. Dobro je da u ljetnim mjesecima ljudi malo oraspolože", poručio je Mesić, koji je večeras posjetio "Istraturistovo" turističko naselje "Istarske vile" koje je otvoreno 2007. uz ulaganje od 17 milijuna eura. Predsjednik je pohvalio investitore, izvođače i arhitekte dodavši kako je ovo naselje sagrađeno s istarskim štihom, jer sadrži prepoznatljive elemente istarske tradicije i kulture, što, po njemu, predstavlja "veliku motivaciju turistima da dođu upravo tu na odmor.

Govoreći o turističkoj sezoni kazao je "kako smo ipak nešto u zaostatku" bez obzira što se tek u kolovozu očekuje dolazak talijanskih turista.