c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor smatra da zakon o kriznom porezu nije protuustavan

03.08.2009 08:23 SLAVONSKI BROD, 1. kolovoza 2009.(Hina) Za boravka u Slavonskome Brodu gdje je ratnim invalidima i obiteljima poginulih branitelja predala ključeve 14 novoizgrađenih stanova, predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla, je u svezi s najavom da će predsjednik države poslati zakon o kriznom porezu na Ustavni sud, kako misli da taj zakon nije protuustavan.
"Mislim da taj zakon nije protuustavan, ali isto tako predsjednik Mesić ima pravo podnositi tužbe na sve zakone ako to želi. On je Zakon potpisao, no njegovo je pravo zatražiti ocjenu ustavnosti. Ja ne razmišljam o tome što ako na Ustavnom sudu prođe tužba predsjednika Mesića o kriznom porezu.

 Zakon je danas stupio na snagu i mišljenja sam da nije protuustavan - ali neka svatko radi svoj posao. Predsjednik svoj, Ustavni sud neka radi svoje, a Vlada radi svoje, jer Vlada nastoji učiniti sve da svi u Hrvatskoj imaju i dalje i mirovine i plaće" - kazala je Kosor u razgovoru s novinarima.

Brojna novinarska pitanja o detaljima jučerašnjeg razgovora sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom oko rješavanja otvorenih pitanja između dviju država ostala su bez odgovora. Međusobni je dogovor da ćemo u cilju postizanja sporazuma o detaljima govoriti na jesen, rekla je premijerka Kosor odlučno odbacujući mogućnost teritorijalnih ustupaka. "O tome nema govora", kazala je Kosor te dodala da je na sastanak otišla optimistična sa željom da postigne ono što je najbolje za Hrvatsku. "A najbolje za Hrvatsku je da se blokada riješi, te da se pregovori završe do kraja ove godine ili početkom slijedeće", naglasila je premijerka.

Glede pokrenute istrage protiv bivšeg HDZ-ova ministra, a sada saborskog zastupnika te stranke Berislava Rončevića, Kosor je izjavila da je pokretanje istrage dokaz kako nitko u HDZ-u niti u Vladi ne vrši pritisak na državna tijela, no da svakako treba pričekati kraj istrage."Vidjet ćemo što će pokazati istraga. Ja sam apsolutno protiv da se ljudima sudi dok ne budu osuđeni i dok ne bude izrečena pravomoćna presuda, ako u ovom slučaju i dođe do toga. Dakle, pustimo da USKOK i Državno odvjetništvo i MUP rade svoj posao, ali kao što vidite pokazalo se da nitko ništa ne sprječava i da nitko ni na šta ne utječe, kazala je premijerka Kosor. Spekulacije kako su milijuni koji su predmet istrage u aferi "kamioni" utrošeni u njezinoj predsjedničkoj kampanji , Kosor nazvala je notornom glupošću i objedama.

U razgovoru s novinarima premijerka Kosor je polušaljivo prokomentirala u javnosti zamijećenu modnu usklađenosti sa slovenskim premijerom Pahorom prilikom njihova jučeršanjeg susreta. "Obukavši crvenu haljinu nisam računala na nikakvu simboliku, ali to svakako jest boja ljubavi i prije svega optimizma, a ja sam 'ušla' u taj razgovor, u taj prvi susret s premijerom Pahorom puna optimizma i puna dobre volje da učinim ono što je najbolje za Hrvatsku" - istaknula je hrvatska premijerka. Dodala je kako u odabiru haljine nije koristila usluge stiliste, niti ima to namjeru činiti ubuduće jer za to nema novaca. A na izbor kravate svoga slovenskoga kolege, dodala je Kosor, nije imala nikakav utjecaja.