c S
Dnevne novosti

Šibenik: akcija "Hobotnica 2009" radi kontrole glisiranja

03.08.2009 08:35 ŠIBENIK, 1. kolovoza 2009.(Hina) Šibenska Lučka kapetanija sa četiri broda i uz pomoć nekoliko plovila pomorske policije Policijske uprave šibensko-kninske danas provodi akciju pojačanog nadzora sigurnosti na moru u šibenskom akvatoriju pod nazivom "Hobotnica 2009".
"Cilj akcije koju održavamo drugu godinu za redom je zaštita kupača i sudionika u pomorskom prometu od plovila koja glisiraju unutar pojasa od 300 metara od obale", rekao je voditelj akcije Boris Seljanovski, načelnik Odjela za inspekcijske poslove Lučke kapetanije Šibenik.

Iz Lučke kapetanije upozorili su da gliseri i druga brza plovila, poput skutera, jet-skija i brodica na zračnom jastuku, mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području gdje nema zabranje glisiranja, a kazne za nepropisno glisiranje iznose od 1.000 do 15.000 kuna.

Ujedno su upozoreni i kupači da je zabranjeno plivati izvan ograđenog područja uređenih plaža ili na udaljenosti većoj od 100 metara od obale prirodnih plaža. "One koji nepropisno glisiraju ne upozoravamo nego naplaćujemo kazne, jer svi strani nautičari kod ulaska u Hrvatsku dobivaju informacije o propisima", naglasio je Seljanovski. Naveo je primjer nizozemskog državljanina, koji je u nekoliko dana zatečen čak dva puta kako nepropisno glisira u šibenskom akvatriju, zbog čega je platio više od 6.000 kuna kazne. Uz radare brodovi Lučke kapetanije u Šibeniku odnedavna su opremljeni i laserskim uređajem kojim određuju brzinu i udaljenost plovila.

U zadnjih nekoliko mjeseci u širem šibenskom akvatoriju dogodile su se dvije pomorske nesreće u kojima su zbog glisiranja smrtno stradale dvije osobe. Policija još traga za gliserom koji je 25. srpnja ove godine usmrtio 43-godišnjeg kupača kod otoka Lukovnjak, nedaleko od Tribunja.