c S
Dnevne novosti

Kuba: parlament želi da SAD prekine svoju "intervenciju" u Hondurasu

03.08.2009 08:10 HAVANA, 1. kolovoza 2009.(Hina/AFP), Kubanski parlament je pozvao u subotu međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Washington kako bi prekinuo svoju intervenciju u Hondurasu kojom, kako tvrdi, podupire pučiste, a traži i od američkog predsjednika Baracka Obame da oslobodi pet Kubanaca koji se nalaze u zatvorima u Sjedinjenim Državama.
Zatupnici su ocijenili da predsjednik Obama treba osloboditi pet kubanskih agenta osuđenih 2001. na teške kazne zatvora zbog špijuniranja, ako želi Americi i svijetu odlaslati sliku promjena u Latinskoj Americi, navodi se u izjavi objavljenoj sa sjednice koju je vodio predsjednik Raul Castro.

Parlament je također pozvao sve parlamente i zastupnike Amerike i svijeta da zahtijevaju od vlade Sjedinjenih Država da prekine svoju intervenciju u Hondurasu i svoju vojnu podršku pučistima, te da iz te zemlje povuku svoju vojnu bazu Zastupnici su također tražili bezuvjetan povrat na funkciju predsjednika Manuela Zelaye, protjeranog iz zemlje 28. lipnja.

Predsjednik Barack Obama je osudio državni udar u Hondurasu i rekao da smatra Manuela Zelayu predsjednikom zemlje.