c S
Dnevne novosti

Vladini izvori: intenzivno radimo na smanjenju troškova

04.08.2009 08:25 ZAGREB, 3. kolovoza 2009.Hina Vlada i dalje intenzivno radi i poduzet će sve što je potrebno kako bi se ostvarile dodatne uštede u državnom proračunu, doznaje se u Vladi u kojoj najave prosvjeda nekih sindikalnih čelnika tumače željom da je se prestraši pred pripremu i donošenje proračuna za iduću godinu.
Mislimo da oni pokušavaju prestrašiti Vladu vjerojatno kako bi odustala od mjera vezanih za donošenje proračuna, reakcija je visokih izvora iz Banskih dvora na najave sindikalnih prosvjeda. U Vladi ne razmišljaju o četvrtom rebalansu ovogodišnjeg proračuna već rade na pripremama proračuna za 2010. koji će, kako se doznaje, vezano za izdatke biti restriktivan i njime se uvažiti sve mjere štednje.

Izvori iz Banskim dvora napominju kako je do kraja rujna predviđeno i donošenje dodatnog paketa mjera. No, ističu i kako one neće značiti otpuštanje radnika već racionalizaciju troškova. U tijeku su, kažu, i analize mogućeg smanjenja broja općina i gradova kako bi se vidjelo može li država smanjiti troškove i na taj način. Vlada je napravila i popis svih automobila koji se nalaze u pojedinim ministarstvima i državnim uredima i agencijama, a što, u slučaju potrebe, omogućava i da se službeni automobili iz jednog preraspodjele u drugo ministarstvo. Također će kontrolirati i uporabu poslovnih kartica, zabranu zapošljavanja u ministarstvima i druge, već ranije donesene mjere.

U Vladi očekuju i da javna poduzeća na vrijeme pošalju svoje akcijske planove vezano za podmirenje obveza. Vezano za HEP i medijske napise da bi zbog gubitaka na uvozu skupe struje, a prodaji po znatno nižoj cijeni mogao biti smijenjen predsjednik Uprave Ivan Mravak, u Vladi kažu da treba sačekati što će pokazati istraga koju nadležna tijela vode u tom slučaju. Provodi se istraga, ako budu utvrđene nezakonitosti, bit će i sankcija, ponavljaju u Vladi.