c S
Dnevne novosti

Slovenija: Kondominij primjeren, ali nerealan

07.08.2009 08:20 LJUBLJANA, 6. kolovoza 2009.(Hina) Jedan od slovenskih autora ideje o kondominiju kao načinu prevladavanja graničnog prijepora u Savudrijskoj vali tvrdi da je to dobra zamisao ako se primijeni na dio zaljeva koji je za Sloveniju sporan, ali dodaje da to ne može uspjeti ako između dviju država nema potrebnog povjerenja.
"Kondominij, odnosno zajedničko upravljanje, čini mi se u ovom trenutku najprimjerenijim načinom za rješenje spora", izjavio je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od četvrtka Matej Avbelj, profesor na Europskom pravnom fakultetu u Novoj Gorici, ali dodaje da ta opcija "na žalost" ne izgleda realnom.Avbelj je ideju o kondominiju predočio u jednom svom stručnom radu prije tri godine, u suautorstvu s jednim drugim stručnjakom za međunarodno pravo.

"Za kondominij su potrebne dvije strane, a zajedničko upravljanje nemoguće je ako nema međusobnog povjerenja i stvarne privrženosti da će na određenom teritoriju djelovati u dobroj vjeri, te na zajedničku dobrobit i to na dulji rok", rekao je Avbelj.No, on dodaje da slovenskoj strani ne bi bio prihvatljiv zajednički kondominij na cijelom području zaljeva nego samo u njegovu južnom "spornom dijelu", prema hrvatskoj obali.

Ljubljanski dnevnik navodi da je ideju kondominija još prije petnaestak godina prvi objavio tadašnji šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel.On je kasnije od toga odustao, pa i kritizirao spominjanje kondominija kao rješenja, navodeći da bi Slovenija u tom slučaju ostala "na istom" i da granicu na moru treba definitivno iscrtati, kako bi se znalo što je čije.