c S
Dnevne novosti

Rudolf pozvao premijerku Kosor da kaže na kojim osnovama počiva dogovor s Pahorom

07.08.2009 11:35 ZAGREB, 7. kolovoza 2009.(Hina) Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i svojedobno predsjedatelj hrvatskog dijela Mješovitog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za razgraničenje Davorin Rudolf pozvao je predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor da kaže hrvatskoj javnosti na kojim osnovama počiva njezin načelan dogovor sa slovenskim premijerom Pahorom o razgraničenju Hrvatske i Slovenije te o slovenskome deblokiranju naših pregovora s Europskom unijom.
"Nitko niti zahtijeva niti traži da naša predsjednica Vlade iznese u javnost sve pojedinosti razgovora u Trakošćanu, ali moguće temelje za rješenje pitanja važnih za ovu zemlju građani moraju znati", kaže u današnjoj izjavi dostavljenoj Hini akademik Rudolf. Nažalost, u našoj novijoj povijesti, kako podsjeća, pojedini nositelji najviših državnih funkcija dogovarali su u tajnosti i prihvaćali neke rješidbe u odnosima s drugim državama važne za ovu zemlju koje su se kasnije, kad su objavljene, pokazale neprihvatljivima, pa su ih se odricali Hrvatski sabor ili Vlada.

Premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor, nakon sastanka u Trakošćanu 31. srpnja, izjavili su da su Hrvatska i Slovenija dogovorile okvirni plan po kojem bi se do kraja godine moglo pronaći rješenje graničnog spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora.