c S
Dnevne novosti

Ministarstvo zaštite okoliša opovrgava privatne šumovlasnike

25.05.2020 07:05 ZAGREB, 23. svibnja 2020. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u subotu je privatnim šumovlasnicima poručilo da su krivo interpretirali Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030., jer iako je u Hrvatskoj 90 posto šumskih sastojina prirodnog sastava, na njih se ne odnose te odredbe Strategije. 
Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika koji zastupa interese 600.000 vlasnika šuma u petak je upozorio da je Hrvatska objavom EU strategije bioraznolikosti prihvatila ekonomski gubitak od preko 600 milijuna eura u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije. Rekli su kako se prihvaćanjem ove Strategije dodatno stavljamo u nepovoljan položaj prema ostalim razvijenim članicama EU jer smjernice predviđaju "strogu zaštitu primarnih i starih šuma", a to u našem slučaju iznosi više od 90 posto ukupnih šuma. Reagirajući na to, u Ministarstvu ističu kako Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika u interpretaciji Strategije tvrdi da se odredbe Strategije odnose na 90 posto ukupnih šuma u RH.

Međutim, iako je u Hrvatskoj preko 90 posto šumskih sastojina prirodnog sastava, u Ministarstvu naglašavaju da one ne predstavljaju primarne niti sekundarne prašume te se slijedom toga na njih ne odnose ove odredbe Strategije."Prašumske sastojine danas su u Europi, na žalost, rijetkost te prema dostupnim izvorima obuhvaćaju svega 0,7 posto šuma Europe. I u Republici Hrvatskoj je situacija slična. Također, preostale prašume u Republici Hrvatskoj velikim su dijelom u državnom vlasništvu te se već nalaze u nekom od režima zaštite", poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ističu kako je Europska komisija 20. svibnja usvojila Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. godine, kojom je, između ostaloga, predviđeno povećati zaštićena područja unutar Europske unije, uključujući i strogu zaštitu svih preostalih primarnih i sekundarnih prašuma.