c S
Dnevne novosti

Predsjednik Mesić pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće

10.08.2009 13:58 ZAGREB, 10. kolovoza 2009. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke koji nisu u suglasnosti s odredbom Ustava Republike Hrvatske, priopćio je danas Odjel za informiranje Ureda predsjednika.
U priopćenju se navodi kako Zakon ne uređuje na Ustavom propisan način sudjelovanje svih u podmirivanju javnih troškova te kako se "ne poštuju načela pravednosti, jednakosti i razmjernosti, jer se u odredbama Zakona uvodi nejednakost i neravnopravnost u podmirivanju javnih troškova". Isplatiteljima plaća - poduzetnicima je oduzeto pravo koje imaju prema mjerodavnom propisu, jer se plaće u trgovačkim društvima uređuju na način utvrđen pravilima toga društva te se navedenom odredbom ne poštuju Ustavom zajamčena poduzetnička i tržišna sloboda.

Ustavom je propisano da se porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti, a porezne stope spomenutim Zakonom ne jamče građanima jednakost, jer teret poreznog opterećenja nije utvrđen razmjerno primanjima koja građani ostvaruju, navodi se u priopćenju. "Uvođenjem posebnoga poreza posebice su pogođeni najsiromašniji slojevi društva, odnosno većina građana", stoji u priopćenju te se dodaje kako "građani koji ostvaruju mjesečna primanja u iznosima i deset puta višim od navedenih ne osjećaju teret poreznog opterećenja".

"Država, kao jamac socijalnog blagostanja, dužna je voditi računa o svim građanima podjednako, poticati gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana te štititi njihova prava i gospodarske mogućnosti", stoji u priopćenju Ureda predsjednika.