c S
Dnevne novosti

Smrt Georgea Floyda: Nemiri diljem SAD-a dok prosvjednici traže pravdu

01.06.2020 07:00 ZAGREB, 30. svibnja 2020. (Hina/BBC/Reuters) - Prosvjednici su se u subotu diljem SAD-a sukobili s policijom zbog smrti nenaoružanog crnca iz  Minneapolisa koji se ugušio pod smrtonosnim zahvatom bijelog policajca, prenose agencije. 
Guverner Minnesote rekao je da se tragična smrt Georgea Floyda pretvorila u "razuzdano uništavanje".New York, Atlanta, Portland i drugi gradovi postali su poprišta nasilja, a nakratko je bila zatvorena Bijela kuća. Bivši policavac u Minneapolisu optužen je za ubojstvo. Derek Chauvin, bijelac, u ponedjeljak je koljenom pritisnuo vrat 46-godišnjeg Floyda, pokazuje snimka. On i još trojica policajaca otpuštena su.Chauvin (44) trebao bi se na sudu pojaviti u ponedjeljak.

Floydov slučaj ponovno je raspirio gnjev američke javnosti zbog policijskih ubojstava crnih Amerikanaca i u naciji otvorio duboku ranu rasne nejednakosti.Podsjetio je na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati". Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Minnesota je i dalje epicentar nemira. Policijski sat proglašen je Minneapolisu i Saint Paulu od petka u 20 sati do 6 sati ujutro te u subotu navečer.Prosvjednici su se oglušili na zabranu kretanja i postavljali požare, u nekim slučajevima paleći automobile. Na snimkama se moglo vidjeti i kako pljačkaju trgovine, dok je na ulicama relativno malo policajaca.Mnoštvo se u petak navečer okupilo pred Bijelom kućom u Washingtonu, noseći Floydove fotografije i izvikujući slogan "Ne mogu disati".

Ured američkog predsjednika zbog toga je bio privremeno zatvoren nakon što je tajna služba blokirala sve ulaze i izlaze.Policija je u petak navečer privela brojne prosvjednike na masovnim demonstracijama u njujorškoj četvrti Brooklyn, ukrcavajući prosvjednike s lisicama u gradske autobuse koji su bili poredani na Aveniji Atlantic. Prosvjednici su održali bdijenje i skup na Manhattanu zahtijevajući zakon kojim bi se zabranila policiji primjena opasnih zahvata.

Demonstracije zabilježene i u Los Angelesu, Bostonu, Detroitu, Denveru, Houstonu, Louisvilleu i u Atlanti gdje su prosvjednici razbijali zgrade i zapalili policijsko vozilo. U nekim je dijelovima grada proglašeno izvanredno stanje radi zaštite ljudi i imovine.